14:29 28.06.2023

Рада ухвалила закон про доплати військовим

2 хв читати
Рада ухвалила закон про доплати військовим

Верховна Рада ухвалила закон про доплати військовослужбовцям, повідомив член фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Ухвалення відповідного законопроєкту №9342 у другому читанні та в цілому підтримали 311 народних депутатів на пленарному засіданні в середу.

"Через 2,5 місяця після голосування правки про "30 тисяч" парламент нарешті прийняв у другому читанні та в цілому законопроєкт №9342 про доплати військовим", - написав парламентарій у своєму телеграм-каналі.

Водночас він акцентував на нормах, які збереглися в документі після його ухвалення в першому читанні. За словами Железняка, основне завдання законопроєкту полягає в тому, що військовослужбовцям щомісяця виплачують додаткову винагороду в 30-100 тис. грн на умовах, у розмірах і порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України.

"Доплати строковикам лишили 6000 грн/міс, курсантам - 2350 грн/міс. Теж за порядком КМУ", - уточнив нардеп.

Щодо відпусток для військовослужбовців парламентарій зазначив, що їхня тривалість становитиме до 30 днів (щорічна відпустка) + до 10 днів (за сімейними обставинами) для курсантів: до 10 днів зимової + до 20 днів літньої.

Відповідно до закону, не допускаються до участі в бойових діях військовослужбовці з числа призваних на військову службу за мобілізацією, які не пройшли курс базової військової підготовки. Її мінімальний термін - не менше одного місяця.

Железняк також звернув увагу на новації ухваленого в другому читанні законопроєкту. Зокрема, для поранених, яких визнано непридатними до військової служби та зараховано в розпорядження відповідних командирів, передбачено два місяці виплат за останньою обійманою посадою, з третього місяця до закінчення розпорядження - додаткова виплата 20100 грн за порядком КМУ.

"Померлим унаслідок поранення передбачена одноразова виплата в розмірі 100 тис. грн на умовах і порядку КМУ. Тяжко пораненим на лікуванні, полоненим та зниклим безвісти щомісячна додаткова винагорода в 100 тис. грн на умовах і порядку КМУ. Мінімальний поріг доплати для інструкторів - 15 тис. грн за порядком КМУ", - додав депутат.

Закон передбачає також збільшення щорічної відпустки для строковиків - з 10 до 30 днів. Безперервна відпустка на лікування триватиме не більше ніж чотири місяці. Железняк також зазначив, що відповідний законопроєкт мають розглянути в парламенті на наступних пленарних засіданнях.

Крім того, строковики зможуть переходити на мобілізацію за бажанням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА