17:16 28.06.2023

НАТО має розглянути питання перекидання групи "Вагнер" до Білорусі - Дуда

2 хв читати
НАТО має розглянути питання перекидання групи "Вагнер" до Білорусі - Дуда

НАТО має детально розглянути питання перекидання в Білорусь групи "Вагнер" і розміщення ядерної зброї в цій країні, сказав на пресконференції в Києві в середу президент Польщі Анджей Дуда.

"Враховуючи, що практично одночасно Володимир Путін реалізує свої слова про перенесення тактичної ядерної зброї на територію Білорусі, ми не маємо жодних сумнівів, що вони, по суті, змінюють архітектуру безпеки в нашому регіоні, особливо з точки зору НАТО, яка має захисні завдання захищати безпеку в державах-членах", - сказав він.

"Група досвідчених у боях і насамперед добре навчених солдатів, а такими, безперечно, є солдати групи "Вагнер", яка налічує, можливо, декілька тисяч солдатів, завжди є потенційною небезпекою", - сказав він.

За словами Дуди, "складно виключити, що присутність групи "Вагнер" у Білорусі може бути потенційною загрозою для Польщі, для Литви, яка має найбільший кордон із Білоруссю серед наших держав, але також потенційно для Латвії, яка є сусідами з Білоруссю".

"У зв'язку з цим це питання має бути детально розглянуто НАТО і має бути піддано аналізам. Я намагатимусь, щоб у рамках НАТО було ухвалено конкретні рішення в цьому питанні", - сказав він.

"Ми маємо стільки доказів, що Білорусь є сателітом Росії", - сказав президент Литви Гітанас Науседа, зазначивши, що "не потрібно робити жодної різниці між Білоруссю і Росією. Їхні режими тримаються настільки, наскільки є страх і ненависть".

"Ми також ухвалили певні рішення. Ми також посилимо контррозвідку і розвідку біля кордону", - сказав він.

У свою чергу президент України Володимир Зеленський додав, що "НАТО має сказати суспільству Польщі та Литви, що, якщо хоч одна нога однієї людини з "Вагнера" буде на незалежній території Литви чи Польщі, знищені будуть усі "вагнерівці". Де б вони не перебували на будь-якій території".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА