20:24 12.07.2023

Запорізька АЕС готується до переведення блоку №5 у "холодний зупин", але блок №4 буде переведено в режим "гарячий зупин"

2 хв читати
Запорізька АЕС готується до переведення блоку №5 у "холодний зупин", але блок №4 буде переведено в режим "гарячий зупин"

Окупована Запорізька АЕС готується до переведення блоку №4 з режиму "холодного зупину" в режим "гарячий зупин", після чого блок №5, який наразі перебуває в "гарячому зупині", буде переведено в "холодний зупин" для проведення профілактичних робіт.

"Решта блоків залишаються в режимі "холодного зупину", - йдеться в оприлюдненому в середу повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

У МАГАТЕ пояснюють, що пару, яка виробляється одним блоком під час "гарячого зупину", використовують для різних цілей ядерної безпеки, включно з переробкою рідких радіоактивних відходів, зібраних у резервуарах для зберігання.

"Проте експерти МАГАТЕ настійно рекомендують ЗАЕС вивчити всі можливі варіанти встановлення зовнішнього котла для вироблення необхідної пари, що дало б змогу майданчику перевести всі енергоблоки в стан "холодного зупину", оскільки Державна інспекція ядерного регулювання України видала розпорядження про обмеження роботи всіх шести блоків у стані "холодного зупину", - наголошується в повідомленні.

У МАГАТЕ також повідомили, що на Хмельницькій, Рівненській, Південноукраїнській та Чорнобильській АЕС минулого тижня відбулися ротації його фахівців. АЕС виконують свої графіки роботи та перезавантаження палива, і фахівці МАГАТЕ підтверджують відсутність проблем, пов'язаних з ядерною безпекою на цих чотирьох об'єктах.

Як повідомлялося, ДІЯРУ наказом №338 від 28 червня 2023 року обмежила ліцензійні умови експлуатації енергоблоків №3-6 Запорізької АЕС станом "холодний зупин", порахувавши це оптимальним рішенням в умовах тимчасової окупації станції військами РФ і втрати водних ресурсів Каховського водосховища після підриву греблі.

Крім того, енергоблок №3 ЗАЕС може також експлуатуватися в стані "зупин для ремонту", зазначила інспекція.

Раніше Держатомрегулювання наказом №501 від 18 серпня 2022 року внесло також відповідні зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1-2 ЗАЕС, згідно з якими експлуатація енергоблока №1 здійснюється у станах "перевантаження палива"-"холодний зупин", а енергоблока №2 - у режимі "холодний зупин".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

Українська авіація завдала ударів по семи районах зосередження особового складу противника

За добу ворог завдав двох ракетних і 41 авіаудару, обстріляв понад 125 населених пунктів

У посольстві Італії відбулася церемонія передання трьох автомобілів швидкої допомоги для Харкова та Києва асоціацією La Memoria Viva

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА