23:22 18.07.2023

Раді пропонують заощадити на одній річній стипендії для молодих вчених та перевести понад 161 тис. грн на ЗСУ

2 хв читати
Раді пропонують заощадити на одній річній стипендії для молодих вчених та перевести понад 161 тис. грн на ЗСУ

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді у 2023 році призначити 49 іменних стипендій для докторів наук (замість 50), а заощаджені кошти у сумі 161 тис. 40 грн перерахувати на потрібні Збройних сил України (ЗСУ).

Відповідний проект постанови №9509 зареєстрований у парламенті 18 липня.

Згідно з постановою ВР від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII "Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих науковців – докторів наук", щорічно призначається 50 іменних стипендій парламенту з щомісячною виплатою кожної у розмірі п'яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (у 3 тис. 420 грн. на місяць).

Виплата стипендій здійснюється за рахунок коштів, передбачених кошторисом Верховної Ради. Як зазначається у пояснювальній записці, у видатках апарату ВР у державному бюджеті на 2023 рік передбачено 8 млн. 52 тис. грн. на 50 стипендій (161 тис. 40 грн. – на одну).

У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації та запровадженням в Україні військового стану, у 2022 році проведення конкурсу було зупинено. Проте 15 червня 2022 року парламентський комітет з питань освіти, науки та інновацій відновив конкурс. У 2023 році до Ради надійшло 58 робіт від докторів наук, з яких 52 були допущені до подальшого відбору.

Об'єднана конкурсна комісія ухвалила рішення про призначення стипендій 45 переможцям та 4 наступним за рейтингом претендентам на перемогу. Профільний комітет підтримав подання комісії щодо призначення 49 іменних стипендій Верховної Ради.

Реалізація проекту постанови №9509 потребує виділення 7 млн 890 тис. 960 грн. У зв'язку з цим профільний комітет рекомендував апарату ВР заощаджені кошти у розмірі однієї стипендії (161 тис. 40 грн.) перерахувати на потреби ЗСУ.

Співавторами законодавчої ініціативи виступили члени профільного комітету Ради – з питань освіти, науки та інновацій, зокрема Сергій Бабак (глава комітету), Сергій Колебошин (заступник голови комітету), Наталія Піпи (секретар комітету), Ростислав Павленко, Роман Грищук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

Кабмін пропонує створити підгрупу з питання конфіскації російських суверенних активів за кордоном - Шмигаль

У Харкові внаслідок ворожих авіаударів загинула жінка, двоє чоловіків постраждали - Синєгубов

Тимчасово непридатні до військової служби проходитимуть повторні огляди - заступниця міністра охорони здоров'я

Ворожим авіаударом зруйновано кілька будинків у Харкові, під завалами люди - мер

Ворожа пропаганда намагається відвернути увагу світової спільноти від злочинів, скоєних ЗС РФ - Офіс генпрокурора

Окупанти завдали удару по Харкову, загорівся приватний будинок - Синєгубов

Передано до суду справу трьох депутатів-ухилянтів Київської міськради

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА