10:40 19.07.2023

Новий маршрут експорту української с/г продукції має пролягати через територіальні води Болгарії та Румунії - посол України в Туреччині

2 хв читати
Новий маршрут експорту української с/г продукції має пролягати через територіальні води Болгарії та Румунії - посол України в Туреччині

Новий маршрут для транспортування агропродукції України може проходити через територіальні води Болгарії та Румунії, це допоможе мінімізувати ризики після одностороннього виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи, заявив посол України в Туреччині Василь Боднар.

"Позиція Туреччини в цій ситуації, а саме готовність домовлятися з РФ, є традиційною політикою країни для того, щоб задовольнити свої інтереси. Туреччина прагне до продовження медіаторських послуг, оскільки вона як посередник "зернової угоди" намагається знайти золоту середину й мінімізувати ризики", - сказав він в ефірі марафону "Єдині новини".

За його словами, росіяни, можливо, не вдаватимуться до виконання всіх погроз, про які вони говорять. Однак загроза залишається, і це впливає на шипінгові компанії, страхування тощо.

"Будьмо чесними. Росія, вийшовши з угоди, заявила про те, що вона не гарантує безпеки. А це означає, що вони обстрілюватимуть порти, інфраструктуру і, можливо, кораблі. У цьому й ризик", - сказав посол.

Боднар нагадав, що Україна створила фонд для забезпечення цих ризиків, однак є певні умови.

"Ми також маємо можливості залучати кораблі й компанії. З нашого погляду, це можна реалізувати навіть не використовуючи цього маршруту, який уже було погоджено, а через територіальні води Румунії та Болгарії. Це також можливий варіант, щоб мінімізувати ризики", - пояснив він.

Водночас Боднар наголосив на необхідності відповідальності міжнародної спільноти, щоб, з одного боку, допомогти Україні реалізувати такий сценарій, а з другого - тиснути на Росію для запобігання її можливих атак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА