12:11 20.07.2023

Профільний комітет Ради прибрав із законопроєкту про англійську мову вимогу демонстрації англомовних фільмів мовою оригіналу

2 хв читати
Профільний комітет Ради прибрав із законопроєкту про англійську мову вимогу демонстрації англомовних фільмів мовою оригіналу

Гуманітарний комітет парламенту одноголосно ухвалив рішення про підтримку президентського законопроєкту №9432 про англійську мову з вилученням із нього всіх норм про кіно і телебачення, повідомив народний депутат фракції "Європейська солідарність" Володимир В'ятрович.

Як повідомляють на сайті політсили в четвер, із законопроєкту вилучають усі норми, які звузили б сферу застосування української мови на телебаченні та в кінопрокаті, зокрема вимогу демонстрації англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу.

Ухвалено також рішення вилучити із законопроєкту зміни до закону про кінематографію, зміни до закону про державну мову в частині кіно, а також зміни до закону про медіа щодо зниження квоти україномовних програм.

"Дякую колегам за мудре державницьке рішення, яке дозволить розглядати законопроєкт без вибухонебезпечних антиукраїнських норм", - зазначив В'ятрович.

Заступниця голови фракції "Слуга народу", заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук підтвердила ухвалення відповідного рішення.

"Ми з колегами неодноразово консультувалися з громадянським суспільством та експертами щодо ризиків законопроєкту в питанні захисту української мови. Саме тому вирішено вилучити положення про дубляж: обов'язкову англійську для демонстрації іноземних фільмів, де англійська - мова оригіналу; квоти для таких кінопоказів, а також квоти англійської для телемовлення", - зазначила вона у фейсбуці.

Кравчук наголосила, що саме в оновленій версії законопроєкт і потрапить до сесійної зали. Водночас у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" вона пояснила, що з ініціативою такого доопрацювання законопроєкту виступив голова профільного комітету Микита Потураєв (фракція "Слуга народу"), а решта членів її підтримали, ухваливши відповідне спільне рішення на засіданні. Крім того, нардепка припустила, що ВР зможе розглянути цей документ ще до кінця липня.

"Комітет рекомендуватиме розглянути цей законопроєкт на найближчому засіданні Верховної Ради - і це може статися ще цього місяця, тобто в липні", - сказала Кравчук.

"Решта дискусій будуть уже до другого читання. Зокрема і щодо перехідного періоду, за який англійською мовою мають оволодіти чиновники", - додала вона у своєму повідомленні в соцмережі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві на вихідні оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Енергетики оперативно повернули світло понад 13 тис. абонентам у двох районах Києва - Міненерго

На п'яти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення - Міноборони України

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА