22:12 20.07.2023

Акціонери Сенс Банку повідомили НБУ про намір оскаржити його націоналізацію в суді

2 хв читати
Акціонери Сенс Банку повідомили НБУ про намір оскаржити його націоналізацію в суді

Національний банк України отримав повідомлення від акціонерів Сенс Банку (Київ, раніше - Альфа-Банк) про намір оскаржити процедуру його націоналізації, повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

"Національний банк готовий до будь-якого розвитку подій і рішення, яке ухвалювали сьогодні, обґрунтоване, затверджене в чіткій відповідності встановленій процедурі та за наявності всіх визначених законодавством підстав", - сказав він на брифінгу в четвер.

Пишний нагадав, що закон зобов'язує НБУ ухвалити рішення про виведення банку з ринку для подальшої націоналізації, якщо до мажоритарних акціонерів застосовано блокувальні санкції, і це становить загрозу правам вкладників і кредиторів.

На думку глави НБУ, після націоналізації належить "дуже глибоко проаналізувати, що там у шафі" в Сенс Банку, щоб забезпечити його стійку і прибуткову роботу.

До сьогодні, тепер уже ексакціонери Сенс Банку поки що не прокоментували рішення НБУ про виведення банку з ринку і початок його націоналізації.

Водночас у середині червня прямий мажоритарний акціонер ABH Holdings SA. (ABHH, Люксембург) заявив, що буде шукати захисту в рамках двосторонньої угоди про захист інвестицій Бельгія-Люксембург-Україна в разі, якщо Україна націоналізує Сенс Банк, що має на увазі подання позову в міжнародний суд у разі відмови країни від добровільної компенсації втрачених інвестицій.

"У разі націоналізації Сенс Банку збитки для ABHH будуть значними, тому ABHH буде вживати відповідні заходи з погляду як національного, так і міжнародного права і наявних договорів, щоб їх компенсувати", - йшлося в заяві холдингу.

Він наголошував, що націоналізація призведе до збитків для осіб, які не перебувають під санкціями, включно з власниками облігацій і непідсанкційними акціонерами ABHH. Згідно зі структурою капіталу холдингу, йдеться про The Mark Foundation for Cancer Research та італійський Unicredit s.p.a., яким належить відповідно 3,8736% і 9,9%, а також про власника єврооблігацій ABHH орієнтовно на $400 млн.

Основними акціонерами ABHH є Михайло Фрідман, який потрапив під українські санкції, - 32,8632%, Петро Авен - 12,4018% і Андрій Косогов - 40,9614%, за частками яких Нацбанк ще у квітні минулого року призначив довіреною особою ексміністра фінансів Болгарії Симеона Дянкова.

Раніше цього тижня ABHH заявляв, що досяг домовленості про продаж за $1 75,6% акцій Сенс Банку міжнародному інвестору, і вважає збереження банку в приватній власності найкращим варіантом.

Сенс Банк на початку травня цього року з активами 97,19 млрд грн посідав 10-те місце серед усіх 65 українських банків. Статутний капітал банку становив 28,726 млрд грн, а власний капітал - 7,49 млрд грн.

Верховна Рада наприкінці травня цього року ухвалила закон, який передбачає націоналізацію банку як системного на підставі наявності підсанкційних осіб серед його основних акціонерів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА