13:55 14.08.2023

Колишній генерал-майор СБУ Шайтанов засуджений до 12 років в'язниці за держзраду і замах на теракт

2 хв читати
Колишній генерал-майор СБУ Шайтанов засуджений до 12 років в'язниці за держзраду і замах на теракт

Колишнього генерал-майора СБУ засуджено до 12 років ув'язнення за держзраду і замах на терористичний акт в інтересах держави-агресора, інформують в Офісі генерального прокурора.

"За публічного обвинувачення Офісу генерального прокурора суд визнав винним колишнього першого заступника керівника Центру спеціальних операцій "А" СБУ у державній зраді, закінченому замаху на скоєння терористичного акту, а також незаконному поводженні з вогнепальною зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 263 КК України)", - йдеться в повідомленні відомства в телеграм-каналі в понеділок.

За інформацією прокуратури, колишнього генерал-майора СБУ засуджено до 12 років тюремного ув'язнення з конфіскацією майна.

"Прокурори у суді довели, що генерал-майор СБУ збирав інформацію, яка становила державну таємницю, та передавав її представникам РФ. Також за завданням спецслужб країни-агресора засуджений підшуковував осіб серед колишніх військовослужбовців СБУ для вчинення теракту", - наголошується в повідомленні.

У прокуратурі уточнюють, що ціллю генерал-майора СБУ було вбивство майора ЗС Чеченської Республіки Ічкерія, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва.

"Тоді правоохоронці запобігли вбивству, запланованому спецслужбами РФ", - нагадують у відомстві.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювала СБУ.

Кримінальне провадження стосовно співробітника Департаменту служби контррозвідувальних операцій ФСБ, який завербував засудженого, перебуває на заочному розгляді в суді.

У повідомленні не зазначається ім'я засудженого, як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", йдеться про Валерія Шайтанова.

Як повідомлялося, Шайтанова затримали співробітники контррозвідки СБУ 14 квітня 2020 року. Його підозрювали в державній зраді та скоєнні терористичних актів, а також у плануванні вбивства відомого добровольця Адама Осмаєва. Того самого дня слідчі СБУ оголосили генерал-майору Шайтанову про підозру у скоєнні державної зради та терористичного акту - ч. 1 ст. 111 (держзрада), ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 (теракт) Кримінального кодексу України.

За даними СБУ, Шайтанов перебував на агентурному зв'язку під псевдонімом "Бобиль" із полковником ФСБ РФ Ігорем Єгоровим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

Ворожий комплекс спостереження "Муром-М" вразили ударні БПЛА в селищі Бєлгородської області

Окупанти за добу завдали два ракетних і 58 авіаударів по Україні, обстріляли понад 120 населених пунктів

Українська авіація завдала за добу ударів по 9 місцях скупчення окупантів

На фронті за добу було 106 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 31 атаку окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА