13:04 15.08.2023

Розвідслужби низки країн Європи виступили із попередженням про військову спрямованість ядерної програми Ірану

2 хв читати

Іран, імовірно, незабаром матиме змогу випробувати ядерний заряд і намагається придбати технології, необхідні для його військової атомної програми, повідомляє у вівторок The Jerusalem Post із посиланням на дані розвідслужб Нідерландів, Швеції, Німеччини та Данії.

Зокрема, згідно з доповідями нідерландських спецслужб, "Іран продовжує нарощувати запаси урану, збагаченого до 20% і 60%". Потім цей уран за допомогою центрифуг можна збагатити до 90%, необхідних для атомної зброї. Автори доповіді вважають, що "такий розвиток ситуації вказує на наближення можливості першого ядерного випробування в Ірані".

Служба безпеки Швеції зі свого боку поінформувала про те, що "Іран займається промисловим шпигунством, насамперед у сфері шведських високих технологій і продукції, які можна використовувати в програмі розробки атомної зброї".

Співробітники Федерального управління із захисту конституції (розвідслужби Німеччини) також виявили велику кількість свідчень, які вказують на те, що у 2022 році Іран намагався здійснити закупівлі, пов'язані з ядерною програмою.

Данська національна служба розвідки і безпеки констатувала, що "Іран, зокрема й через треті країни, намагався купувати данські розробки і технології, які можуть використовуватися в програмах виробництва озброєнь".

Експерт з Ірану, ізраїльський генерал Йоссі Купервассер, у бесіді з The Jerusalem Post повідомив: "Іран вочевидь прихильний до реалізації плану зі створення ядерної зброї".

"Повідомлення європейських розвідслужб вказують на таємні спроби Ірану скоротити час до моменту отримання ядерної зброї шляхом незаконного придбання обладнання та розробок із різних європейських країн. У цих повідомленнях міститься лише частина інформації про зусилля, яких докладає Іран у Європі", - зазначив він.

Керівниця медіа-проєкту щодо Ірану в рамках Близькосхідного інституту медіа-досліджень Аєлет Савіон зі свого боку сказала: "Реальність така, що Іран жодним чином не відмовився від зусиль зі створення ядерної зброї, і використовував будь-яку можливість для розвитку відповідних технологічних можливостей".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА