17:30 18.08.2023

Із російського полону вдалося повернути вже 2 598 українців, робота з проведення наступних обмінів триває - ГУР

2 хв читати
Із російського полону вдалося повернути вже 2 598 українців, робота з проведення наступних обмінів триває - ГУР

Із російського полону в результаті 49 обмінів вдалося повернути вже 2 598 українських військовослужбовців і цивільних осіб, робота з проведення наступних обмінів триває, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

"Що стосується кількості тих, кого вдалося повернути. Справді безпрецедентна ситуація. Женевські конвенції напряму не передбачають обмінів під час активної фази воєнних дій, передбачають повернення військовополонених після завершення воєнних дій. Під час широкомасштабного вторгнення Україна повертає своїх захисників і захисниць. Наразі відбулося вже 48 обмінів і 2 598 осіб - полонених захисників і захисниць, а також цивільних осіб повернуто з російського полону", - сказав Юсов на брифінгу на тему "Поводження з полоненими військовослужбовцями країни-агресора в Україні" в п'ятницю.

Він зазначив, що у випадках із цивільними це навіть не можна назвати словом "полон", оскільки це просто незаконне тримання осіб, які не мали опинитися на території РФ.

"Це просто викрадання людей", - додав Юсов.

В українській розвідці наголосили, що робота й підготовка до здійснення наступних обмінів триває.

"Ми очікуємо й сподіваємося, що найближчим часом будуть чергові хороші новини для родин наших захисників і захисниць, але, звісно, роботи ще дуже багато", - сказав Юсов.

"Нещодавно так званий міністр оборони РФ Шойгу сказав дуже дивну річ, що одним із пріоритетних завдань "СВО" є повернення додому російських військовополонених. Це дуже цікава заява, яка докорінно відрізняється від усіх раніше озвучених агресором цілей загарбницької війни проти України. Але це заява, за якою мають слідувати не просто слова, а дії", - зазначив він.

У розвідці наголосили, що Україна готова повертати російських військовополонених до РФ.

"Звісно, повертаючи наших військовополонених захисників і захисниць, а також незаконно утримуваних цивільних. Україна готова це робити і робить", - додав Юсов.

Він зауважив, що саме РФ здебільшого блокує здійснення обмінів і не цікавиться долею більшості своїх військовополонених.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Одещині збито дві російські авіаракети - ПК "Південь"

На Одещині знищено морську міну - ВМС ЗСУ

Заступник глави МЗС України поінформував гендиректора ОЗХЗ про системні порушення РФ Конвенції про заборону хімічної зброї

Карандєєв виступає за створення заповідника на території урочища Китаїв у Голосіївському районі Києва

Бійці 79 ОДШБр під час ворожого штурму в районі Новомихайлівки знищили 8 російських мотоциклів й 1 БМП

Обвинувачення обох сторін про застосування хімічної зброї в Україні недостатньо обґрунтовані - ОЗХЗ

Унаслідок авіаудару в Комишувасі поранена людина, пошкоджені будівлі, виникла пожежа - Запорізька ОВА

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА