19:31 21.08.2023

Плани Данії та Нідерландів поставити F-16 Україні не змінюють позиції Берліна щодо ракет Taurus

2 хв читати
Плани Данії та Нідерландів поставити F-16 Україні не змінюють позиції Берліна щодо ракет Taurus

Німеччина вивчатиме питання постачань Києву авіаційних крилатих ракет Taurus незалежно від передачі Україні винищувачів F-16 Данією і Нідерландами, заявив у понеділок представник уряду ФРН Штеффен Гебештрайт.

"Важливо, що наразі нової ситуації в цьому питанні немає", - наводять його слова західні ЗМІ.

У відповідь на запитання, чи не збільшить ситуація з F-16 тиск на Берлін у плані ймовірних постачань Taurus, він зазначив, що влада Німеччини "не відчуває такого тиску".

При цьому Гебештрайт нагадав, що ФРН - найбільший після США постачальник військової допомоги Україні.

Данія і Нідерланди раніше обіцяли направити Києву F-16.

Напередодні данський прем'єр-міністр Метте Фредеріксен заявила, що Данія має намір передати Україні 19 літаків F-16. Вона висловила сподівання, що перші шість винищувачів будуть поставлені Києву приблизно до Нового року.

Тим часом раніше в серпні німецькі ЗМІ повідомляли, що влада ФРН незабаром може зробити заяву про передачу Україні авіаційних крилатих ракет Taurus з дальністю польоту понад 500 км. За даними t-online, ВПС ФРН уже дали добро на це. Водночас низка джерел у Соціал-демократичній партії Німеччини підтвердила, що ФРН бажає надсилати Україні нові системи озброєння лише за координації зі США. У зв'язку з цим видання нагадувало, що раніше Вашингтон не задовольняв запити України на постачання тактичних балістичних ракет ATACMS.

Глава Міноборони ФРН Борис Пісторіус заявляв, що постачання ракет Taurus Україні наразі не є пріоритетом для Берліна. Зі свого боку ЕФЕ повідомило, що уряд ФРН розглядає можливість передачі Україні авіаційних крилатих ракет Taurus за умови, що в них внесуть модифікації для скорочення радіусу дії. За даними німецьких ЗМІ, у компанії Taurus Systems, яка виробляє ракети, вважають, що внести такі модифікації технічно можливо, однак це займе декілька тижнів.

Зараз бундесвер має 600 од. Taurus. 150 перебувають у робочому стані, решту може повернути до ладу німецька промисловість. Про те, скільки ракет ФРН готова відправити Україні, поки що не повідомлялося.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Степногірська Запорізької області постраждали 3 людини - голова ОВА

Нам потрібна максимальна присутність на Саміті миру лідерів Заходу й Глобального Півдня - зустріч Єрмака з президентами Євроради та Єврокомісії

Блінкен не виключає можливості зустрічі Зеленського і Байдена протягом наступних тижнів

Блінкен не виключає нових санкцій проти компаній КНР за підтримку ОПК Росії

Кулеба: Кожна затримка в постачанні зброї призводить до невдач на фронті

Стефанчук і Ердоган обговорили звільнення військовополонених і цивільних, утримуваних РФ

Фіцо перебуває в критичному стані

Окупанти завдали удару по Полтавщині двома ракетами, постраждалих немає - голова ОВА

Парламент Естонії підтримав закон про використання заморожених активів РФ на користь України

ХЕРСОН ПІД ОБСТРІЛОМ ВОРОГА - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА