13:47 24.08.2023

Норвегія передасть Україні зенітні ракети IRIS-T та обладнання для розмінування

2 хв читати
Норвегія передасть Україні зенітні ракети IRIS-T та обладнання для розмінування

Уряд Норвегії ухвалив рішення передати Україні зенітні ракети IRIS-T, а також обладнання для розмінування, повідомляє пресслужба норвезького уряду.

"Норвегія продовжуватиме підтримувати Україну в її боротьбі за захист від російських військ. Тому наразі ми передамо в дар Україні ракети протиповітряної оборони. На сьогодні це один з найбільших норвезьких внесків на військове обладнання для України", - наводить пресслужба слова прем'єр-міністра Йонаса Гара Стере.

Цю допомогу надають у межах 5-річної програми "Нансен" вартістю 75 млрд норвезьких крон. На початку 2023 року уряд Норвегії оголосив про прискорення фінансування програми на 2,5 млрд норвезьких крон, тим самим загальний обсяг підтримки досяг 10 млрд норвезьких крон.

Зазначається, що ракети запускатимуться з пускових установок, які погодилася передати Швеція. Для норвезьких збройних сил будуть виготовлені нові ракети, які відповідатимуть переданим у дар.

Крім цього, уряд Норвегії передасть Україні портативні комплекти для знешкодження вибухових речовин і заряди вибухівки для розмінування мінних полів, які встановили росіяни, щоб не допустити просування ЗСУ на лінії фронту.

Зазначається, що це обладнання "буде вилучено із запасів норвезьких збройних сил і знову придбано".

"Раніше ми вже передавали запитане військове обладнання, таке як зенітно-ракетні комплекси NASAMS, артилерійські боєприпаси і танки. Норвегія також робить значний внесок у підготовку та навчання українського персоналу і в Норвегії, і за кордоном. Важливо, щоб ми залишалися єдині в нашій підтримці України", - наголосив Йонас Гар Стере.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

У Харкові пролунав вибух - мер

На час Великодніх свят у Херсонській міській громаді запроваджено додаткові обмеження - Мрочко

Російські війська минулої доби двічі намагалися штурмувати острів Нестрига в Херсонській області, відступили з втратами - Плетенчук

У Харківській області 1 людина загинула і 9 постраждали внаслідок ворожих обстрілів - голова ОВА

У прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей за минулу добу зафіксовано 42 обстріли з боку РФ - ОК "Північ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА