16:21 30.08.2023

Кремінь закликає уряд розробити план заходів щодо усунення перешкод для застосування української мови в стратегічних галузях промисловості

2 хв читати
Кремінь закликає уряд розробити план заходів щодо усунення перешкод для застосування української мови в стратегічних галузях промисловості

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликає уряд розробити план невідкладних заходів щодо усунення перешкод для застосування державної мови в літакобудуванні та інших стратегічних галузях промисловості.

"За результатами здійснення державного контролю щодо застосування державної мови в діяльності Державного підприємства "Антонов" виявлено низку проблем, які консервують подальше використання мови держави-агресора при виконанні технічної та проєктної документації, стримують застосування української мови у сфері літакобудування та інших стратегічних галузях промисловості", - йдеться в повідомленні мовного омбудсмена.

Кремінь наголосив, що законні підстави для застосування російської мови в діяльності можуть виникати лише у виняткових випадках.

Зазначається, що в рамках державного контролю конкретних фактів порушення законодавства про державну мову не встановлено. Водночас серед чинників, що перешкоджають повноцінному застосуванню української мови в процесі виконання конструкторської та експлуатаційної документації, виявлено: інерцію, пов'язану з тим, що технічна документація на раніше спроєктовані вироби виконувалася російською мовою; відсутність необхідних національних стандартів із розроблення конструкторської документації, зокрема на авіаційну техніку; відсутність україномовних класифікаторів виробів і матеріалів; необхідність мовної адаптації програмного забезпечення, що застосовується для розроблення конструкторської документації.

"Наведені аргументи не можуть виправдовувати порушення мовного закону. Вони вказують лише на те, що протягом чотирьох років з дня набрання чинності законом у липні 2019 року у сфері промислового виробництва, зокрема в літакобудуванні, не було здійснено належних і достатніх заходів для забезпечення виконання вимог закону щодо застосування державної мови в технічній і проєктній документації", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА