14:21 05.09.2023

У ЄС працевлаштована половина українських біженців, мовою країни перебування добре володіють лише 13% - соцопитування

3 хв читати

49% українських біженців у Європі, які приїхали туди після повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році, працевлаштовані, тоді як серед тих, хто приїхав до країн ЄС до вторгнення, таких 74%, свідчать результати "Всеєвропейського дослідження українців у Європі", проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 4-11 липня.

Найбільше працевлаштованих українців у східній Європі (67%), найменше - у західній (35%). Найменше працевлаштованих українців, які приїхали з півдня та сходу країни, а також із Києва.

Серед працевлаштованих понад 80% мають роботу в країні перебування, 14% - в Україні або одразу в декількох країнах. Рівень працевлаштування серед чоловіків майже в 1,5 раза вищий, ніж серед жінок.

Серед непрацевлаштованих чверть перебуває в активному пошуку роботи, ще 39% думають над цим, водночас третина роботи не шукає. Найменше опікуються пошуком роботи українці, які перебувають у західній Європі.

Водночас частіше про випадки відмови українським біженцям у працевлаштуванні говорять опитані, які перебувають у східній Європі. Особливо популярна така думка серед української молоді, яка переважно нещодавно приїхала до країн ЄС.

Найпоширенішими проблемами працевлаштування українців у Європі є мовний бар'єр (73%), некваліфікована робота (29%), низькооплачувана робота (19%), невизнання українського диплома з освіти (14%).

Лише 13% опитаних українців у Європі володіють мовою країни перебування на високому рівні, ще 20% - на середньому, що дає змогу підтримати бесіду або читати короткі тексти. 29% мають базовий рівень, який дає змогу спілкуватися на побутовому рівні та передбачає знання простих фраз. Решта - початковий рівень або взагалі не володіють.

Найкращий рівень володіння мовою в українців, які перебувають у південній та східній Європі, найгірший - у північній. Що довше українці перебувають у Європі, то вищий рівень володіння місцевою мовою вони демонструють. Адже серед українців, які тут понад декілька років, 58% мають високий або середній рівень, тоді як серед тих, хто тут декілька місяців - лише 7%. Найгірше ці навички даються старшим людям. Молодь демонструє набагато більший прогрес.

Майже 40% українців відвідують курси вивчення мови країни перебування, ще 20% планують це зробити. Найчастіше мовні курси відвідують українці, які перебувають у західній (61%) та північній (55%) Європі, найрідше - у східній (24%). Найчастіше вивчають мову студенти або ті, хто перебуває в пошуку роботи. Мовні курси частіше відвідують люди середнього та передпенсійного віку.

Із тих, хто добре володіє місцевою мовою, більшість працевлаштована. Також роботу шукають українці, які активно вивчають місцеву мову, мають переважно низькі доходи, приїхали нещодавно і шукають варіанти, як залишитися в країні перебування.

У межах дослідження методом CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) було анонімно опитано 2 116 українців віком від 18 років, які знайшли тимчасовий прихисток у 31 країні Європи після 24 лютого 2022 року. Результати зважені з використанням актуальних даних UNHC (United Nations High Commissioner for Refugees). Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 3,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА