06:59 07.09.2023

7 вересня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
7 вересня: Яке сьогодні свято

ДЕНЬ 561 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 561 RUSSIAN AGRESSION

7 вересня відзначають Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба.

В Україні - День військової розвідки, у Бразилії - День незалежності, День інженерних військ Збройних Сил Вірменії, День салямі у США, в Італії - Свято ліхтариків у Флоренції та П'єдігротта, свято-конкурс на найкращу ліричну пісню, в Австралії - Національний день тварин, які перебувають під загрозою зникнення.

Православна церква - День мученика Созонта Помпеольського.

День військової розвідки

Президент Володимир Зеленський 2022 року підписав указ про відзначення 7 вересня Дня воєнної розвідки України.

"Враховуючи значний внесок воєнної розвідки України у справу забезпечення захисту національних інтересів від зовнішніх загроз, зміцнення обороноздатності держави, з метою підтримання високого авторитету воєнної розвідки, вшанування подвигів воєнних розвідників постановляю установити День воєнної розвідки України, який відзначати щорічно 7 вересня", - ідеться в документі.

7 вересня 1992 року, відповідно до указу Президента Леоніда Кравчука "Про Управління військової стратегічної розвідки Міністерства оборони України", у складі оборонного відомства було створено розвідувальний орган стратегічного рівня. Це поклало початок військовій розвідці України.

Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

7 вересня встановлено одну з пам'ятних дат ООН, яка носить назву - Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба. У 2020 році її відзначали вперше.

Проблема забруднення довкілля вже давно увійшла до глобальних проблем сучасності. Діяльність людини і прогрес, на жаль, завжди мали і зворотний бік, оскільки впливав на порушення екологічного балансу. Крім вичерпання природних ресурсів, діяльність людини супроводжувалася забрудненням різних сфер довкілля: води, повітря, ґрунту. Забруднення, зрештою, багато сучасних учених-екологів зараховують до чинників, що мають серйозний вплив на зміну клімату на планеті.

Пам'ятна дата 7 вересня, встановлена Резолюцією Генасамблеї ООН від 19 грудня 2019 року, покликана звернути увагу всіх країн світу на проблему забруднення повітря. Науковці-медики підтверджують, що до третини причин смертей людини від інсульту, хронічних респіраторних захворювань, раку легенів і навіть серцево-судинних захворювань зумовлені саме забрудненим станом атмосфери.

Ще цього дня:

1911 - Поет Гійом Аполлінер поміщений до в'язниці у зв'язку з підозрою у викраденні з Лувру "Мони Лізи". П'ять днів потому - виправданий;

1936 - Останній сумчастий вовк помер у Тасманійському зоопарку;

1940 - Третій Рейх почав бомбардування Лондона;

1951 - Поштова служба Канади заявила, що всі відправники листів зобов'язані вказувати на конверті назву вулиці та номер будинку (до цього багато хто вказував лише місто і прізвище адресата);

1971 - У Києві було оголошено про спорідненість і братання міст Києва та Кіото;

1976 - Джордж Гаррісон визнаний винним у ненавмисному плагіаті. Суд вирішив, що його хіт "My Sweet Lord" не є оригінальним твором, а авторство мелодії, покладеної в основу пісні, належить Рональду Меку, який 1963 року написав для жіночої вокальної групи The Chiffons пісню "He's So Fine". Гаррісона оштрафували на 587 000 доларів;

2002 - ВПС США відновили патрулювання в небі Нью-Йорка і Вашингтона.

Церковне свято

День пам'яті мученика Созонта Помпеольського

Мученик Созонт, родом із Лікаонії, був пастухом. Він уважно читав Святе Письмо і любив ділитися своїми знаннями про Єдиного Бога з пастухами, які приходили до нього. Багатьох він привів до віри в Христа і Хрещення.

Одного разу вночі, коли він сидів під дубом, йому було видіння, яке закликало його до подвигу мучеництва за Христа. Він вирушив у місто Помпеополь Кілікійський, де готувалося святкування на честь язичницького золотого ідола, що стояв у капищі. Ніким не помічений святий Созонт увійшов у капище, відламав руку в ідола і, роздробивши її, роздав золото жебракам.

Зникнення руки в ідола викликало тривогу і сум'яття в місті: багатьох стали підозрювати, притягати до допиту і мучити. Не бажаючи бути винуватцем страждання інших людей, святий Созонт пішов до імператора Максиміана й сказав, що це він відламав руку. Імператор у сильному гніві наказав нещадно мучити святого Созонта. Його повісили і стругали тіло залізними кігтями, потім вдягли йому на ноги залізні чоботи з цвяхами всередині, і водили містом. Після цього знову повісили і били залізними палицями доти, доки й кістки його роздробилися. У страшних муках святий Созонт помер.

За наказом імператора, слуги розвели сильний вогонь, щоб спалити тіло мученика, але раптово заблищала блискавка, загримів грім і сильний дощ залив полум'я. Уночі християни взяли тіло мученика і поховали його. При гробі його і на місці, де святому мученику було видіння, відбувалося зцілення багатьох хворих. Згодом було створено церкву в пам'ять страждання святого мученика.

Іменини: Володимир, Іван, Мойсей.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

Російські війська за добу 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини, евакуйовано 506 осіб

У Кривому Розі на території військкомату помер військовозобов'язаний

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА