19:19 13.09.2023

Європарламент затвердив заходи щодо недопущення корупції в середовищі євродепутатів

2 хв читати
Європарламент затвердив заходи щодо недопущення корупції в середовищі євродепутатів

Європарламент (ЄП) затвердив у середу зміни до внутрішнього регламенту, у зв'язку зі звинуваченнями на тлі корупційного скандалу 2022 року, до якого були залучені депутати і співробітники ЄП.

Ці зміни ухвалено на пленарному засіданні в Страсбурзі 505 голосами "за", 93 - "проти" за 52 тих, хто утримався.

Депутати Європарламенту домовилися про тверду заборону на будь-яку діяльність, яка являла б собою лобіювання в тій чи іншій формі; затвердили обов'язок парламентаріїв декларувати ідеї або пропозиції, отримані від зовнішніх суб'єктів, повідомляючи про них у всіх звітах, а також узгодили суворіші покарання за порушення кодексу поведінки.

Внесені зміни передбачають ширшу публікацію інформації про наради, щоб вона доходила до всіх депутатів ЄП, включно з нарадами за участю представників третіх країн; правила, які запроваджують заборону депутатам Європарламенту на взаємодію з колишніми депутатами ЄП, які залишили парламент за попередні шість місяців, на додаток до заборони на такі дії для колишніх депутатів на той самий період.

Розширено визначення конфлікту інтересів, удосконалено повноваження компетентних органів щодо ухвалення рішень про те, чи мають депутати Європарламенту з конфліктом інтересів обіймати певні посади; встановлено нижчі пороги для декларування оплачуваної діяльності, суворіші правила прийняття подарунків і декларування витрат на проїзд і добових, оплачених третіми особами.

Декларації про майно депутатів мають публічно подаватися на початку та наприкінці кожного терміну повноважень.

Перегляд внутрішніх правил ЄП здійснено на основі плану реформ із 14 пунктів, висунутого головою Європарламенту Робертою Мецолою для забезпечення кращої підзвітності членів ЄП і більшої прозорості дій депутатів.

Наприкінці 2022 року в Брюсселі вибухнув корупційний скандал, який дістав назву у ЗМІ "катаргейт".

Бельгійська влада розпочала розслідування у зв'язку з підозрами в корупції в Європарламенті депутатів і співробітників, які мали зв'язки з представниками інтересів Катару і Марокко. Серед них виявилася колишня заступниця голови ЄП грекиня Єва Кайлі.

У січні нинішнього року Мецола заявила на пленарній сесії, що події, пов'язані з розслідуванням корупції в Європарламенті, відзначають необхідність реформ у правилах ЄП, особливо що стосується кодексу поведінки депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей дістали поранення

Окупанти за добу завдали 335 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Ворог уночі та вранці обстрілював Миколаївську область, є пошкодження рекреаційних об'єктів, житлових будинків та об'єкта теплогенерації

ЗС України за добу ліквідували 1096 окупантів

Увечері та вночі ворог атакував Дніпропетровську область безпілотниками

ППО ліквідувала п’ять із дев’яти ворожих БПЛА у п'яти областях України

У Миколаєві після атаки БПЛА пошкоджено рекреаційні та інфраструктурні об'єкти

У Середземному морі РФ тримає два кораблі, один із них ракетоносій "Калібрів"

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 88 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 32 ракетних і 64 авіаудари

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА