18:58 15.09.2023

ЮНЕСКО включило до переліку об’єктів Світової спадщини в небезпеці Софійський собор, Києво-Печерську лавру та центр Львова

2 хв читати
ЮНЕСКО включило до переліку об’єктів Світової спадщини в небезпеці Софійський собор, Києво-Печерську лавру та центр Львова

Комітет Світової спадщини ЮНЕСКО включив Софійський собор та Києво-Печерську лавру в Києві, а також історичний центр Львова до переліку об’єктів Світової спадщини в небезпеці через загрозу їх руйнування російськими військами.

"Комітет Світової спадщини, який засідає в Ер-Ріяді до 25 вересня, ухвалив сьогодні рішення про включення об'єктів "Софійський собор і пов'язані з ним монастирські будівлі та Києво-Печерська лавра" і "Львів - ансамбль історичного центру" до переліку об’єктів Світової спадщини в небезпеці через загрозу руйнування внаслідок наступу російських військ", - повідомляє пресслужба ЮНЕСКО.

Водночас комітет ЮНЕСКО вважає, що "оптимальні умови більше не дотримуються, щоб повністю гарантувати захист видатної універсальної цінності об'єкта, і що йому загрожує потенційна небезпека через війну". Також наголошується, що включені до переліку об'єкти "вразливі для ударних хвиль, спричинених бомбардуваннями двох міст".

У ЮНЕСКО вважають, що об'єкти спадщини в Києві та Львові залишаються під постійною загрозою від початку повномасштабного вторгнення РФ, хоча відзначають численні дії української влади щодо захисту культурних цінностей.

"Їх включення (об'єктів - ІФ-У) до переліку об’єктів Світової спадщини в небезпеці нагадує 195 державам - учасницям Конвенції про їхню відповідальність за моніторинг і внесок у захист цих об'єктів. Це також відкриває можливість отримати додаткову фінансову та технічну допомогу для вжиття нових надзвичайних заходів - згідно із заходами, яких уже вжила Україна спільно з ЮНЕСКО", - наголошується в повідомленні.

У пресслужбі нагадують, що в січні 2023 року ЮНЕСКО включило до переліку об’єктів Світової спадщини в небезпеці Історичний центр Одеси. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА