11:03 20.09.2023

СБУ знешкодила агентів російської розвідки, які збирали інформацію про оборонний завод на Миколаївщині

2 хв читати

Контррозвідка Служби безпеки України провела багатоетапну спецоперацію і нейтралізувала в Миколаївській області агентурну мережу Головного управління генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ).

У повідомленні СБУ в телеграмі в середу зазначено, що зловмисники збирали розвіддані про кількість і види військової техніки Сил оборони, які прибувають до регіону, зокрема для ремонту і техобслуговування.

"Резидентом (керівником) ворожої групи виявився працівник місцевого оборонного підприємства, якого російська розвідка завербувала ще під час його навчання у військовому інституті колишнього срср", - ідеться в повідомленні.

За інформацією СБУ, з цього часу він перебував у "режимі очікування" і був "розконсервований" після початку повномасштабного вторгнення РФ.

"Відповідно до інструкцій російського гру резидент створив власну агентурну мережу на території південного регіону. До її складу залучив свою дружину, з якою працював на оборонному заводі, та ще двох знайомих: з обласного центру та Очакова", - інформують у спецслужбі.

У такий спосіб зловмисники діяли за двома основними напрямами розвідувально-підривної діяльності.

"На першому – було задіяно подружжя російських агентів, які збирали інформацію про наявні зразки і технічний стан українського озброєння на оборонному підприємстві. Ще двоє ворожих агентів відслідковували місця базування та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ, які залучені до оборони регіону або контрнаступальних операцій на південному фронті", - уточнюють у відомстві.

Отримані дані російська агентура передавала своєму резиденту, а він уже мав передавати інформацію куратору з російської військової розвідки.

Контррозвідники СБУ спрацювали на випередження - своєчасно викрили агентурну мережу та затримали всіх її чотирьох учасників на спробі передання розвідданих агресору.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили трьом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада).

Четвертому фігуранту інкриміновано ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване розповсюдження інформації про переміщення та розміщення Збройних сил України та інших військових формувань).

Усі підозрювані перебувають під вартою.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА