02:56 21.09.2023

Олена Зеленська на відкритті виставки ЮНЕСКО: Наша культурна спадщина - це наша душа, яку не вб'є жодна війна

2 хв читати
Олена Зеленська на відкритті виставки ЮНЕСКО: Наша культурна спадщина - це наша душа, яку не вб'є жодна війна

 У третій день візиту до Нью-Йорка (США) для участі в заходах 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН дружина президента України Олена Зеленська разом із директором Музею мистецтва Метрополітен (МЕТ) Максом Голлейном та віце-президентом Кеннетом Вейном презентувала кампанію "МЕТ говорить українською" зі створення україномовних аудіокоментарів для експонатів музею, повідомляє прес-служба глави держави.
Зазначається, що Метрополітен-музей - відомий художній музей США, заснований у Нью-Йорку 1870 року. Це четвертий за відвідуваністю та площею музей у світі. Фонди закладу налічують понад 2 млн експонатів, які представляють історію культури людства за 5 тис. років.
У зв'язку з військовою агресією Росії проти України 2022 року Метрополітен визнав художників Іллю Рєпіна, Івана Айвазовського, Архипа Куїнджі, які народилися в Україні, українськими, а не російськими, та відповідно підписав їхні роботи у своїх експозиціях.

"Ми продовжуємо важливий для України проєкт - це україномовні гіди по визначних пам'ятках світу. До нас уже долучилися майже 70 пам'яток у 43 країнах.Тому я щиро дякую вам за ініціативу "МЕТ говорить українською". Поява аудіосупроводу українською від одного з найкращих музеїв світу - це акт солідарності, позиція, яка для нас дуже цінна. Мова не про туристичну опцію, хоча це теж важливо. Коли українською розмовляє Метрополітен, це автоматично вкотре підтверджує: це мова культури і гуманізму. Мова людей, на боці яких правда", - наголосила Олена Зеленська.

Також, повідомляє прес-служба, перша леді разом із генеральним директором ЮНЕСКО Одрі Азуле та за участю прем'єр-міністра Албанії Еді Рами, прем'єр-міністра Мальти Роберта Абели та президента Португалії Марселу Ребелу де Соузи відкрила виставку ЮНЕСКО "Розвиток миру та стійкості через культуру: перетин культури, кризи та сталого розвитку".

Метою виставки є зміцнення міжнародної солідарності задля захисту культури у воєнних конфліктах і демонстрація ролі, яку відіграє культура в питанні миру, стійкості та розвитку. Експозиція продемонструє, як ЮНЕСКО захищає культурну спадщину в контекстах Іраку, Ємену, Афганістану та України.
На виставці представлені фотографії українських пам'яток архітектури, зруйнованих російською агресією, зокрема Спасо-Преображенського собору в Одесі.
Зеленська подякувала ЮНЕСКО, донорам Надзвичайного фонду спадщини та усім країнам-партнерам, які допомагають відновити, зберегти та врятувати українські пам'ятки. Перша леді нагадала, що днями ЮНЕСКО занесла центр міста Львова та Софійський собор у Києві до списку Всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою.
"Закликаю глядачів побачити на цих фото не просто купу каміння, не просто уламки, на які агресор перетворив наші пам'ятки. Я закликаю побачити людей. І тоді ви побачите душу - нашу і наших міст. Яку не вб'є жодна війна", - сказала дружина президента.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА