18:23 21.09.2023

В Україні надалі зменшується кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами - опитування

3 хв читати
В Україні надалі зменшується кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами - опитування

До 33% у вересні 2023 року знизилася кількість українців, які вважають, що Українська держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни, тоді як у січні таких було 53%, а в серпні 2022 року - 69%.

Про це свідчать результати опитування "Образ ветеранів в українському суспільстві", проведеного Українським ветеранським фондом Міністерства ветеранів та Соціологічною групою "Рейтинг" і презентованого 21 вересня.

Водночас у липні 2022 року лише 19% опитаних вважали, що держава не виконує своїх зобов'язань перед ветеранами, а у вересні 2023 року так вважають 49% опитаних. "Цікаво, що думка про невиконання зобов'язань з боку держави більш поширена серед тих, хто не має близьких на війні, або мають тих, хто воює саме зараз", - наголошується в пресрелізі.

79% опитаних вважають, що в суспільстві є повага до ветеранів, водночас порівняно з минулим опитуванням із 6% до 18% зросла частка тих, хто має протилежну думку. Також помітне зменшення і в абсолютних оцінках: у липні 2022 року 55% респондентів казали про беззастережну повагу з боку суспільства до ветеранів, у вересні 2023 року таких лише 25%.

У суспільстві надалі фіксують найвищі показники довіри до військових: 94% довіряють військовим ЗСУ, 94% - ветеранам теперішньої війни та 93% - ветеранам АТО (ООС) 2014-2021 рр. Незалежно від регіону та віку абсолютна більшість довіряє їм.

96% опитаних зазначили, що готові працювати в одному колективі з ветераном.

49% опитаних зазначили, що серед їхніх близьких і рідних є ті, хто брав участь у військових діях в Україні з 2014-го до 2021 року. 65% мають близьких, які воюють, починаючи з 24 лютого 2022 року. Порівняно з попередніми опитуваннями зростає кількість тих, чиї близькі нині воюють на фронті.

Говорячи про основні ознаки образу ветеранів російсько-української війни, 53% опитаних уявляють їх як осіб середнього віку. Порівняно з опитуванням у січні з 21% до 26% зросла кількість тих, хто асоціює ветеранів війни з людьми молодого віку. Також респонденти не бачать гендерної різниці в понятті "ветеран" - абсолютна більшість (80%) переконані, що такими можуть бути представники обох статей.

Зросла кількість тих, хто зазначив, що добре або скоріше поінформовані про проблеми ветеранів (53%). 46% - зазначили, що не поінформовані. Більше останніх серед жителів східних областей, осіб старшого віку, які не мають військових чи ветеранів у своєму оточенні, жінок.

Опитування проводили методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) серед 1000 респондентів віком від 18 років в усіх підконтрольних уряду областях України де є мобільний зв'язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 3,1%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА