10:40 30.09.2023

Кулеба: Понад 200 компаній взяли участь у Форумі оборонних індустрій, це більше, ніж ми розраховували

3 хв читати
Кулеба: Понад 200 компаній взяли участь у Форумі оборонних індустрій, це більше, ніж ми розраховували

Понад 200 оборонних компаній взяли участь у Форумі оборонних індустрій, який уперше відбувся в Києві в п'ятницю, 29 вересня, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"І чесно скажу, ми розраховували приблизно 200 компаній. Те, що ми перетравлювали за планку 200 компаній, свідчить про те, що ми влучили в буквальному сенсі в "нерв" світової політики у сфері безпеки у виробництві зброї", - сказав Кулеба на панельній дискусії в рамках міжнародного Форуму оборонних індустрій.

Міністр зазначив, що вони з президентом України Володимиром Зеленським починають кожну міжнародну розмову з пункту про зброю.

"Зброя. Це дуже незвично для класичної дипломатії, але дуже нормально для дипломатії воєнного часу. І якщо спочатку ці розмови починалися просто про отримання Україною зброї, то десь, можливо, з кінця літа - осені минулого року, ми почали серйозно говорити вже про спільне виробництво, про ремонт", - зазначив Кулеба.

За його словами, спочатку йшлося про ремонт на території України, а потім уже про спільне виробництво.

"І зараз ця тема присутня скрізь. І я хочу, щоб усі, кожна компанія, яка тут присутня, знала, що коли Україна говорить із партнерами, ми завжди закликаємо їх створювати умови для вас, для роботи з Україною, фінансувати закупівлю зброї, обладнання для їхніх армій, щоб вони могли зі своїх зі складів нам робити теж постачання, але також укріплювати свої збройні сили. Ця тема постійно присутня", - зазначив глава відомства.

Як наголосив Кулеба, у розмовах із партнерами він чує "шалений інтерес до досвіду і виробничих можливостей українського бізнесу".

"Тут ми є справжнім партнером. Україна не є лише споживачем. Україна є повноцінним партнером, і так само, як ми отримуємо переваги від західної зброї, так само західні виробники зброї отримують унікальні переваги на ринку для вдосконалення своїх зразків і створення ще більш потужної зброї", - додав міністр.

Так, на його думку, в результаті війни після перемоги відбудуться дві речі: українська оборонна промисловість буде повністю інтегрована в НАТО, як і сама Україна; зброя, вироблена українськими та іноземними компаніями, буде найбільш конкурентоспроможною у світі.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомляв, що участь у першому Форумі оборонних індустрій, який заплановано в Києві восени, підтвердили вже 165 оборонних компаній із 26 країн.

Президент України Володимир Зеленський 2 серпня повідомив про проведення в Україні восени 2023 року першого Форуму оборонних індустрій.

Пізніше в МЗС розповіли, що його мета - об'єднання українських та іноземних виробників для довгострокового й системного зміцнення обороноздатності України, обміну технологіями, налагодження спільного виробництва, системного обслуговування й ремонту техніки, посилення оборонного потенціалу як країни, так і її партнерів на основі технологій і зброї натовських зразків.

Перший Форум оборонних індустрій стане майданчиком, на якому найбільші світові виробники зброї разом із воєнно-політичним керівництвом України та країн-партнерів разом напрацьовуватимуть нові альянси та стратегії підтримки міжнародної безпеки, започатковуватимуть спільні проєкти.

16 серпня Кулеба, на той час міністр оборони Олексій Резніков і міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін підписали спільний лист країнам-партнерам та іноземним компаніям із запрошенням до участі у Форумі оборонних індустрій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА