12:50 02.10.2023

Зеленський підписав закон про вдосконалення застосування кримінальної відповідальності за порушення правил експлуатації бойової техніки

2 хв читати
Зеленський підписав закон про вдосконалення застосування кримінальної відповідальності за порушення правил експлуатації бойової техніки

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про вдосконалення законодавства в частині кримінальної відповідальності за порушення правил експлуатації бойових машин, виконання польотів, кораблеводіння.

Як зазначено в картці відповідного законопроєкту №9325, розміщеній на сайті Верховної Ради, документ було повернуто до парламенту з підписом глави держави 2 жовтня.

Документ внесе зміни до Кримінального кодексу та інших законодавчих актів, які вдосконалять положення чинного законодавства в частині кримінальної відповідальності за вчинення воєнних кримінальних правопорушень, пов'язаних із порушеннями правил експлуатації бойових або спеціальних машин, виконання польотів або підготовки до них, кораблеводіння.

Зокрема, згідно з новим положенням статті 416 "Порушення правил польотів або підготовки до них", за порушення правил польотів або підготовки до них, а також за порушення правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило тяжкі тілесні ушкодження потерпілому або матеріальну шкоду у великому розмірі, карається службовим обмеженням на строк до одного року, або триманням у дисциплінарному батальйоні на той самий строк, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі від двох до семи років.

Порушення правил польотів або підготовки до них, а також порушення правил експлуатації літальних апаратів, що призвело до катастрофи або інших тяжких наслідків, карається службовим обмеженням на строк до двох років, або триманням у дисциплінарному батальйоні на той самий строк, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк від п'яти до п'ятнадцяти років (у чинному законодавстві таке кримінальне правопорушення карається позбавленням волі на строк від п'яти до п'ятнадцяти років).

Матеріальною шкодою у великому розмірі вважається шкода, яка в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (ст. 416 і 417 КК). Тяжкими наслідками вважається матеріальна шкода у вигляді безповоротної втрати літального апарата, корабля або в разі, коли вартість відновлення (ремонту) літального апарата, корабля у шістдесят тисяч і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян нині становить 17 грн.

Як повідомлялося, ВР ухвалила законопроєкт №9325 у другому читанні та в цілому на пленарному засіданні 6 вересня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА