13:12 02.10.2023

Лауреатами Нобелівської премії з медицини стали Каріко і Вайсман за дослідження, що лягли в основу низки вакцин проти COVID-19

2 хв читати
Лауреатами Нобелівської премії з медицини стали Каріко і Вайсман за дослідження, що лягли в основу низки вакцин проти COVID-19

Лауреатами Нобелівської премії з медицини та фізіології 2023 року стали Каталін Каріко і Дрю Вайсман, оголосили в понеділок у Нобелівському комітеті.

Премію угорці Каріко й американцеві Вайсману присудили за дослідження, що лягли в основу МРНК вакцин проти COVID-19.

"Відкриття Каталін Каріко і Дрю Вайсмана, удостоєні Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини у 2023 році, відіграли вирішальну роль у розробці ефективних МРНК вакцин проти COVID-19 під час пандемії, що виникла на початку 2020 року", - оголосили в комітеті.

Каталін Каріко народилася в угорському місті Сольнок 17 січня 1955 року. З 2019 року Каріко обіймає посаду старшої віцепрезидентки компанії BioNTech RNA Pharmaceuticals, що займається розробленням нових видів імунотерапії для лікування різних хвороб.

Каріко здобула докторський ступінь у Сегедському університеті в Угорщині. 1985 року, коли закрилася лабораторія Інституту біохімії Центру біологічних досліджень Угорщини, де працювала Каріко, вона разом із чоловіком і донькою переїхала до США.

З 1989 року Каріко працює в Пенсильванському університеті. У 1990 році дослідниця запропонувала створити генну терапію на основі мРНК. Незабаром вона познайомилася з Дрю Вайсманом і почала спільно з ним проводити дослідження.

Вайсман народився 7 вересня 1959 року в місті Лексінгтон в американському штаті Массачусетс. Він нині працює в Медичній школі Перельмана при Університеті Пенсільванії.

У 2006 і 2013 роках Каріко і Вайсман отримали патенти на використання модифікованих нуклеозидів для зниження противірусної імунної відповіді на мРНК.

Унаслідок досліджень РНК-опосередкованої активації імунної системи Каріко і Вайсману вдалося здійснити відкриття нуклеозидних модифікацій, що дали змогу розробити, зокрема, мРНК-вакцини від вірусу COVID-19.

До мРНК-вакцин проти коронавірусу належать, зокрема, Pfizer і Moderna.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА