09:31 03.10.2023

Жолнович: Нам потрібно радикально збільшувати соціальні послуги

2 хв читати
Жолнович: Нам потрібно радикально збільшувати соціальні послуги

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович заявляє про необхідність розвитку системи соціальних послуг у країні.

"Уся система соціальної підтримки на сьогодні нам, на жаль, дісталася у спадок із Радянського Союзу, з радянських часів. І дуже довгий проміжок часу будувалася за таким наративом, коли у дуже багатьох людей заохочувалися патерналістські настрої: "давайте ми вам дамо якусь невелику виплату і забудемо про вас". Але ж так не працює. І ми на сьогодні бачимо, що у нас величезна "армія" одержувачів різного виду допомог, а бюджет соціальної політики - найбільший бюджет у всьому уряді. Зрозуміло, що в якийсь момент може настати просто межа", - сказала Жолнович в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, на сьогодні на одну працюючу людину припадає декілька утриманців, і кожен із них має отримувати адекватну допомогу.

"Тому якщо ми говоримо про підтримку в тисячу гривень, вона ж ні про що. Це має бути хоча б 5 тисяч гривень. Чи можемо ми стільки заплатити? А скільки тоді потрібно нам податків з кожного збирати? Десь це виправдано, десь ми як держава, як суспільство, обов'язково маємо підтримати людей, які найбільше цього потребують. Це, наприклад, люди непрацездатного віку, люди, які мають складні інвалідності", - додала міністр.

Жолнович зазначила, що в інших випадках, "розмазуючи дрібними виплатами таку підтримку, ми нічого не вирішуємо", тому що є величезний комплекс питань, які неможливо вирішити виплатою.

"І коли я говорила про необхідність переформатувати все це соціальне, то я якраз і мала на увазі, що нам радикально потрібно збільшувати соціальні послуги, розвивати їх, думати максимально, де ми могли б знайти ресурс на ці послуги. Тому що роздуванням виплат, про що дуже багато знову говорять, ми нічого не доб'ємося, але можемо зруйнувати економіку нашої держави", - наголосила вона.

За словами міністра, послуги мають надаватися в громадах, а вони не розуміють, що їм надавати, не вміють цього робити, а в багатьох випадках не мають достатнього ресурсу.

"Наразі ми переформатуємо такі можливості, щоб кожна громада могла просто адресно закуповувати послугу через національного закупівельника для своїх людей у різних постачальників, щоб їм нічого не потрібно було створювати й утримувати, щоб ці механізми були простішими й ринковими. Тоді можна буде співфінансувати з різних бюджетів: з місцевого, з обласного, з державного", - розповіла Жолнович.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА