10:35 03.10.2023

У 2024 році в Україні може з'явитися уніфікована соціальна допомога, яка залежатиме від базового доходу сім'ї - Жолнович

2 хв читати
У 2024 році в Україні може з'явитися уніфікована соціальна допомога, яка залежатиме від базового доходу сім'ї - Жолнович

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович заявляє, що 2024 року в Україні може з'явитися уніфікована гарантована соціальна допомога, що залежатиме від базового доходу сім'ї.

"За нашими даними, реальний прожитковий мінімум становить понад 6 тис. грн. Що ми хочемо зробити, щоб його відв'язати від цих обтяжлих факторів, які на сьогодні не дають змоги його реально збільшувати? Просто переформатуємо нашу допомогу по бідності таким чином, щоб це не було прив'язано до цього прожиткового мінімуму, а навпаки, до певного базового доходу родини, який ми гарантуємо на кожного члена сім'ї", - сказала Жолнович в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Міністр розповіла, що цей законопроєкт уже опрацьовують у центральних органах виконавчої влади, і вона сподівається на швидке подання його до Верховної Ради.

"Приблизно такий це матиме вигляд. Базова величина для першого члена сім'ї становить 100% і дорівнює, скажімо, тих самих 6 тис. грн, бо якщо він або вона живуть самі, то мають витрачати кошти на всі базові потреби. Якщо є родина з трьох осіб - мама, тато, дитина, то ми говоримо, що перший має точно мати 100%, другому ми порахуємо 70%, якщо це дитина, то це, звісно, 100%, бо на дитину видатки будуть трішечки більші, якщо це особа з інвалідністю, також 100%, якщо це особа пенсійного віку, але вона має низьку пенсію, це також 100%", - розповіла вона.

Тобто, за її словами, залежно від категорії людині рахуватимуть 100% або 70% базового доходу. "Тоді складаємо все, що ці люди отримують, і дивимося, чи виходить такий базовий дохід на кожного. Якщо не виходить, різницю покриваємо цією уніфікованою соціальною допомогою", - додала Жолнович.

На запитання, чи буде запроваджено такий базовий дохід і гарантовану базову соціальну допомогу вже 2024 року, міністерка наголосила, що наразі складно спрогнозувати, як законопроєкт пройде через парламент.

"Якщо б пройшов швидко, то з липня 2024 року можна було б це вводити", - підсумувала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харківській області один трактор підірвався на міні, а в інший влучив ворожий дрон

Українська армія 39 атак відбила на авдіївському напрямку, загалом за добу відбулося 121 бойове зіткнення

Росіяни за добу здійснили п’ять ракетних і 63 авіаудари

До 14 зросла кількість поранених у результаті обстрілу Одеси

Росіяни обстріляли десять громад у прикордонні Сумської області

2 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА