13:41 03.10.2023

Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали П'єр Агостіні, Ференц і Анн Л'Юйє за дослідження динаміки електронів у речовині

1 хв читати
Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали П'єр Агостіні, Ференц і Анн Л'Юйє за дослідження динаміки електронів у речовині

Нобелівську премію з фізики 2023 року присудили П'єру Агостіні (Франція), Ференцу Краусу (Угорщина, Австрія) та Анн Л'Юйє (Франція, Швеція) за вивчення методів для дослідження динаміки електронів у речовині, оголосили у вівторок у Нобелівському комітеті.

У комітеті зазначили, що фізики отримали премію "за експериментальні методи генерації аттосекундних імпульсів світла для дослідження динаміки електронів у матерії".

"П'єр Агостіні, Ференц Краус і Анн Л'Юйє продемонстрували спосіб створення дуже коротких імпульсів світла, що може бути застосовано для вимірювання швидких процесів, у яких електрони рухаються або змінюють енергію", - наголошується в заяві.

П'єр Агостіні - фізик-експериментатор, який працює в університеті штату Огайо (США). У 2001 році зміг створити і вивчити серію послідовних імпульсів світла, кожен з яких тривав лише 250 аттосекунд.

Ференц Краус займається експериментальною фізикою в Мюнхенському університеті імені Людвіга і Максиміліана. У ранні роки вивчав теоретичну фізику, електротехніку. Разом із групою вчених згенерував і виміряв перший аттосекундний світловий імпульс, таким чином започаткувавши нову галузь фізики - аттофізику.

Анн Л'Юйє є професором атомної фізики Лундського університету (Швеція). В юності вивчала теоретичну фізику і математику, але пізніше змінила напрям на експериментальну фізику. У 2003 році вона разом зі своєю групою побила світовий рекорд, створивши найменший лазерний імпульс завдовжки всього 170 аттосекунд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА