19:10 03.10.2023

Україна, Канада, Швеція та Велика Британія після переговорів з Іраном щодо катастрофи літака "МАУ": Іранська сторона продовжує ігнорувати наші претензії

2 хв читати
Україна, Канада, Швеція та Велика Британія після переговорів з Іраном щодо катастрофи літака "МАУ": Іранська сторона продовжує ігнорувати наші претензії

Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752 (представники України, Великої Британії, Канади та Швеції) провела переговори з посадовими особами Ірану щодо відповідальності за збиття літака рейсу PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" 8 січня 2020 року, іранська сторона продовжує ігнорувати претензії, повідомили в МЗС України.

"Координаційна група серйозно та віддано ставиться до принципу мирного врегулювання міжнародних спорів. З 2020 року група робила кілька спроб вирішити спір щодо збиття рейсу PS752 шляхом переговорів, і у вересні 2023 року Іран нарешті погодився зустрітися з усіма членами групи для проведення переговорів. Відповідно, цього тижня представники чотирьох країн-членів Координаційної групи зустрілися з посадовими особами Ірану, щоб обговорити відповідальність Ісламської Республіки Іран як держави за збиття рейсу PS752", - зазначено в повідомленні.

Як повідомили в Координаційній групі, ключовими темами під час обговорень була відповідальність Ірану за порушення ним міжнародного права і необхідність повної компенсації шкоди, завданої Іраном рейсу PS752.

"Для групи повне відшкодування означає більше, ніж просто фінансова компенсація. Координаційна група висловлює жаль із приводу того, що Іран досі не бажає підтримувати нашу позицію по суті та продовжує ігнорувати наші претензії. Виходячи з обговорень, які відбулися цього тижня, група вважає, що наша позиція та позиція Ірану занадто далекі одна від одної, щоб узгодити їх шляхом проведення переговорів", - наголосили в групі.

Так, Координаційна група заявила, що продовжуватиме вживати заходів для врегулювання цього спору відповідно до норм міжнародного права, включно з провадженням у Міжнародному суді ООН.

Як повідомлялося, у липні Україна та інші учасники міжнародної координаційної групи подали до Міжнародного суду ООН позов проти Ірану.

8 січня 2020 року пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", що мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, було збито в районі міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані одразу після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них дев'ятеро членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, чотири - Афганістану, по три - ФРН і Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що Boeing помилково збили іранські військові. Пізніше командувач аерокосмічних сил "Корпусу вартових Ісламської революції" (КСІР) Амір Алі Гаджизаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за катастрофу українського літака.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА