01:43 04.10.2023

Єврокомісія рекомендувала країнам ЄС оцінити ризики витоку найважливіших передових технологій

2 хв читати
Єврокомісія рекомендувала країнам ЄС оцінити ризики витоку найважливіших передових технологій

Єврокомісія (ЄК) рекомендувала країнам ЄС провести оцінку ризиків та захисту за чотирма найважливішими для економічної безпеки технологічними напрямками: новими напівпровідниками, штучним інтелектом, квантовими та біотехнологіями.

"Європа адаптується до нових геополітичних реалій, покінчивши з епохою наївності та виступаючи в ролі реальної геополітичної держави", - заявив у вівторок за підсумками засідання ЄК комісар ЄС із внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

"Технології зараз перебувають у центрі геополітичної конкуренції, і ЄС хоче бути гравцем, а не ігровим майданчиком", - пояснила зміст прийнятого документа виконавчий заступник голови ЄК Віра Юрова.

Як зазначає Єврокомісія у своєму прес-релізі, з перерахованих у рекомендації десяти напрямків чотири "з високою ймовірністю будуть наражатися на найбільш чутливі та безпосередні ризики технологічної вразливості та витоку технологій": передові напівпровідникові технології (мікроелектроніка, фотоніка, високочастотні чіпи, обладнання для виробництва напівпровідників) ; технології штучного інтелекту (високопродуктивні обчислення, хмарні та периферійні обчислення, аналіз даних, комп'ютерний зір, мовна обробка, розпізнавання об'єктів); квантові технології (квантові обчислення, квантова криптографія, квантовий зв'язок, квантове зондування та радари); біотехнології (методи генетичної модифікації, нові геномні методи, генний драйв, синтетична біологія).

Єврокомісія рекомендує державам-членам ЄС разом із нею провести початкову колективну оцінку ризиків у цих чотирьох областях до кінця цього року.

20 червня 2023 року ЄК та голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель прийняли спільне повідомлення про стратегію європейської економічної безпеки. Вона заснована на розвитку економічної бази та конкурентоспроможності ЄС, захисті від (технологічних) ризиків та "партнерстві з максимально широким колом країн для вирішення спільних проблем та інтересів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА