13:36 04.10.2023

СБУ ідентифікувала командира розвідвзводу ЗС РФ, який отримав "героя Росії" за вбивство мирних жителів у Бучі

2 хв читати
СБУ ідентифікувала командира розвідвзводу ЗС РФ, який отримав "героя Росії" за вбивство мирних жителів у Бучі

Служба безпеки України встановила особу ще одного російського загарбника, який причетний до масових катувань і вбивства мирних жителів під час тимчасової окупації Київщини.

"Зловмисником є лейтенант Нурсултан Муссагалєєв - командир розвідувального взводу 104 десантно-штурмового полку 76 десантно-штурмової дивізії ЗС РФ (м. Псков). Після втечі загарбників із Київської області вище військово-політичне керівництво РФ нагородило Муссагалєєва зіркою "героя Росії" та медаллю "за бойові відзнаки", - повідомляє пресслужба СБУ.

Встановлено, що 24 лютого 2022 року він у складі окупаційних угруповань Росії перетнув північний кордон України та прибув до Бучанського району для підготовки до наступу на Київ. Під час перебування на території громади Муссагалєєв брав участь у так званих зачистках, спрямованих на придушення руху опору та залякування жителів регіону.

Під час одного з таких каральних заходів командир російського розвідвзводу наказав своїм підлеглим викрасти 29-річного місцевого жителя, який проїжджав автомобілем через ворожий блокпост. Потерпілого вивезли до лісу поблизу селища Дмитрівка, де тривалий час жорстоко катували, а потім за наказом Муссагалєєва розстріляли і покинули тіло на місці вбивства.

Під час розслідування цього злочину СБУ отримала свідчення російського полоненого, який на початку повномасштабного вторгнення РФ перебував у складі підрозділу фігуранта. Військовополонений підтвердив факт катувань і розстрілу жителя Бучанського району.

Також встановлено особи ще двох підлеглих Муссагалєєва, які розстріляли потерпілого. Ними виявились заступник командира взводу окупантів старший сержант Олексій Колесников та командир 2 відділення ворожого підрозділу сержант Олександр Віселков.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Муссагалєєву і двом його спільникам про підозру за ч. 1 ст. 28 та чч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА