13:55 04.10.2023

Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2023 року стали Мунгі Дж. Бавенді, Луїс Брюс і Олексій Єкімов

2 хв читати
Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2023 року стали Мунгі Дж. Бавенді, Луїс Брюс і Олексій Єкімов

Нобелівську премію з хімії 2023 року присудили Мунгі Бавенді, Луїсу Брюсу та Олексію Єкімову за відкриття і синтез квантових точок, оголосили в середу в Нобелівському комітеті.

"Нобелівську премію з хімії 2023 року присуджують за відкриття і вивчення квантових точок: наночастинок, які настільки малі, що їх розмір визначає їх властивості", - зазначили в комітеті.

У комітеті наголосили, що відкриття Бавенді, Брюса та Єкімова є "фундаментальним у сфері нанотехнологій".

Квантові точки використовуються для забезпечення яскравості екранів комп'ютерів і телевізорів і сприяють підвищенню якості переданого через них зображення. Крім того, технології квантових точок застосовують під час створення деяких світлодіодних ламп, а також у медицині та біохімії для маркування біологічних тканин.

Олексій Єкімов народився 1945 року в СРСР. Він закінчив фізичний факультет Ленінградського державного університету. Єкімов уже тривалий час працює в США, в компанії Nanocrystals Technology Inc.

У 1981 році Єкімов у кольоровому склі вперше отримав квантові точки, які надавали склу різних кольорів. Колір давали наночастинки хлориду міді, і Єкімов продемонстрував, що розмір частинок впливає на колір скла за допомогою квантових ефектів.

Луїс Брюс народився 1943 року в Клівленді. У 1969 році він отримав ступінь доктора філософії в Колумбійському університеті, де наразі викладає. У 1983 році Луїс Брюс довів наявність залежних від розміру квантових ефектів у частинках, що вільно плавають у рідині.

Мунгі Бавенді народився в Парижі 1961 року. Нині він працює в Массачусетському технологічному інституті. У 1993 році Бавенді настільки вдосконалив способи хімічного виробництва квантових точок, що вдалося створювати майже ідеальні частинки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА