20:52 04.10.2023

В ООН зафіксували затримання російськими окупантами майже 1000 осіб на окупованих територіях України, 80 - померли

2 хв читати
В ООН зафіксували затримання російськими окупантами майже 1000 осіб на окупованих територіях України, 80 - померли

Глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) Даніель Белль на презентації нової доповіді про ситуацію з правами людини в Україні повідомила, що російські війська з 24 лютого 2022 року затримали на окупованих територіях України майже 1000 українців.

"ММПЛУ продовжує документувати випадки безпідставних затримань і широкомасштабного застосування тортур та жорстокого поводження стосовно цивільних осіб і військовополонених з боку російської влади. З лютого 2022 року ми зафіксували довільне затримання майже 1000 осіб на окупованих територіях", - сказала вона на брифінгу в Києві в середу.

За словами Белль, за звітний період (з 1 лютого до 31 липня поточного року) було задокументовано 43 випадки затримань, хоча фактична кількість, імовірно, набагато вища.

"Опитані нами затримані повідомили, що зазнавали тортур і жорстокого поводження під час свого перебування під вартою", - зазначили в ООН.

Згідно з опублікованими даними доповіді, 80 затриманих росіянами осіб померли в ув'язненні або були знайдені мертвими зі слідами насильства на тілах. 468 осіб залишаються затриманими або під вартою без зв'язку з зовнішнім світом.

"Багато з цих випадків також були насильницькими зникненнями", - зазначено у звіті.

Глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні наголосила, що катування і жорстоке поводження застосовується до військовополонених.

"У свідченнях тих, хто вижив, описується неймовірна жорстокість, зокрема жахливі розповіді про жорстокі побиття, які в деяких випадках призводили до переломів кісток і вибитих зубів. Крім того, в кількох установах затримані зазнавали тортур", - повідомила вона.

За словами Белль, протягом звітного періоду деякі російські військовополонені описували випадки тортур і жорстокого поводження з боку української влади незабаром після захоплення, що припинилося після прибуття до офіційних місць тримання під вартою.

Також у доповіді міститься заклик до держав-членів ООН вимагати, щоб російська влада надала доступ незалежним спостерігачам до всіх місць тримання під вартою та інтернування.

ММПЛУ наголосила, що має повний доступ до російських військовополонених в Україні, де спостерігається поліпшення у поводженні з ними.

"Російська влада продовжувала консолідувати адміністративну систему на окупованих територіях, яка включала вибори, школи, лікарні та суди, водночас нав'язуючи російське законодавство на нещодавно окупованих територіях. Цей процес нагадував те, що сталося в Криму майже десять років тому", - додала Белль.

Звіт охоплює період з 1 лютого по 31 липня 2023 року. Доповідь і її висновки ґрунтуються на даних, зібраних під час польових місій, відвідувань місць тримання під вартою, а також дистанційного моніторингу окупованої території. Її висновки ґрунтуються на 1226 інтерв'ю з жертвами, свідками, тими, хто вижив, їхніми родичами, адвокатами, представниками уряду, громадянського суспільства та іншими співрозмовниками.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

Матеріали до 2-го читання законопроєкту про заборону афілійованих із РПЦ організацій оприлюднять після юрекспертизи

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА