10:09 06.10.2023

НАТО проведе великі навчання з оборони свого східного флангу в 2024 році

2 хв читати
НАТО проведе великі навчання з оборони свого східного флангу в 2024 році

НАТО анонсувало навчання за участю десятків тисяч солдатів із метою відпрацювання захисту свого східного флангу.

"Реагування на можливе вторгнення Росії на східному фланзі належить відпрацювати в межах навчань Steadfast Defender, запланованих на 2024 рік", - заявив голова військового комітету альянсу Роб Бауер в інтерв'ю агентству PAP.

Він повідомив, що в навчаннях візьмуть участь приблизно 40 тис. солдатів НАТО.

"Це один із найбільших таких заходів із часів холодної війни", - наголосив представник НАТО.

Крім того, за його словами, нові плани, ухвалені на саміті НАТО у Вільнюсі, передбачають оборону південно-західної ділянки кордону Польщі з Білоруссю.

"Нові плани включають серед іншого оборону Сувальського коридору і Брестських воріт від можливої атаки Росії. Якби дійшло до вторгнення, ми знали б про нього задовго до фактичної атаки", - сказав представник НАТО.

Він наголосив, що "тоді ми зробили б відповідні дії, ще до застосування 5-ї статті статуту (принцип колективної оборони у разі нападу на одного з членів альянсу - ІФ-У)".

Бауер зазначив, що в Польщі дислокується батальйонна тактична група НАТО, "яку в разі посилення загрози буде розширено до бригади". "Такі самі підрозділи дислокуються в Литві, Латвії та Естонії", - додав він.

За словами представника НАТО, "наступним кроком стане перекидання до регіону, що перебуває під загрозою, додаткових частин 300-тисячних сил швидкого реагування... щоб забезпечити відповідні умови для проведення ефективної союзницької оборонної операції".

"Плани оборони, ухвалені на саміті НАТО у Вільнюсі, є найбільшою зміною у військових системах з 1949 року. Вони передбачають насамперед повернення до витоків альянсу, тобто до колективної оборони", - наголосив Бауер.

Він уточнив, що "ми маємо посилити напрямки, які під загрозою: східний фланг, крайня північ, Атлантичний океан". Бауер зазначає, що "розвідувальні служби країн альянсу мають постійно контролювати п'ять оперативних напрямків".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна планує більше залучати до розмінування жінок - Свириденко

Унаслідок ворожих ударів по Харкову одна людина загинула, дев’ятеро постраждали - Синєгубов

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде - Стефанішина

Миколаїв має стати точкою входу інноваційного технологічного виробництва на всеукраїнський ринок - мер міста

Телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними виконують важливу функцію з надання об'єктивної інформації росіянам - Шмигаль у відповідь на петицію

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

У Мінветеранів анонсували запуск Е-посвідчення для ветеранів у "Дії" через два місяці

Реконструкція нежитлових об'єктів поруч із ТРЦ Ocean Mall не стосуватиметься будівлі з "літаючою тарілкою" - Мінвідновлення

Зеленський і Столтенберг відвідали Національний університет оборони

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА