12:41 06.10.2023

Агента РФ, який збирав дані про українські спецслужби та позиції ЗСУ, виманили з т. зв. ПМР і затримали в Одеській області

2 хв читати

Правоохоронці затримали в Одеській області ворожого агента, який збирав дані про агентурний апарат українських спецслужб і позиції ЗСУ, інформують в Офісі генерального прокурора.

"За процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури громадянину України повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). За даними слідства, підозрюваний з власної ініціативи вийшов на представників російської спецслужби та запропонував свою допомогу в проведенні підривної діяльності проти України", - повідомляється в телеграм-каналі Офісу генпрокурора у п'ятницю.

У СБУ уточнюють, що затриманий - агент-спецпризначенець ФСБ РФ, який хотів завербувати співробітницю Служби безпеки України. Його вивели з території т.зв. ПМР і затримали на території України.

"Контррозвідка Служби безпеки провела багатоетапну спецоперацію, в результаті якої вивела з території невизнаного Придністров’я і затримала на Одещині агента фсб. Він отримав вороже завдання – створити власну агентурну мережу на півдні України. Для цього фігурант намагався дистанційно вербувати жителів Одеської області, зокрема місцевих правоохоронців", - повідомляється в телеграм-каналі української спецслужби.

Щоб вивести російського агента на територію України, контррозвідники ввели в його поле зору співробітницю Служби безпеки та створили умови її "згоди" на співпрацю з ворогом. За сценарієм української спецслужби, зловмисник приїхав на Одещину, щоб особисто завербувати її.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився громадянин України, який на початку 90-х виїхав до Молдови, де брав участь у війні на боці бойовиків "ПМР". Згодом він став снайпером у складі підконтрольного РФ підрозділу "внутрішніх військ Придністров'я", пізніше його призначили командиром групи 17 загону спецпризначення "Едельвейс" МВС РФ.

У 2014 році він прибув до Одеси для вчинення масових заворушень на користь РФ, за що був оголошений у розшук.

За інформацією прокуратури, ворожий агент є підозрюваним у кримінальному провадженні за обставинами масових заворушень на боці проросійських угруповань "Антимайдан" 2 травня 2014 року в Одесі. У відомстві уточнюють, що зловмисник переховувався від слідства на території т.зв. ПМР.

"Виконуючи завдання агресора, чоловік збирав розвіддані щодо сил і засобів ЗСУ, які розташовані на території Одеси та області, а також про наявність особового складу та військової техніки на ділянці так званого "українсько-придністровського кордону", - уточнюється в повідомленні.

В Офісі генпрокурора наголошують, що особливо ворога цікавила інформація про осіб, причетних до агентурного апарату СБУ та правоохоронних органів України, зокрема тих, що діють на території так званої ПМР. "Розвідані агент передавав своєму куратору - майору "міністерства державної безпеки ПМР", який діяв в інтересах російської федерації", - інформують у відомстві.

За клопотанням прокуратури зловмисника взято під варту. Досудове розслідування проводить СБУ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА