20:01 06.10.2023

Україні у 2024 році буде потрібно $42 млрд фінансової підтримки партнерів - Шмигаль

2 хв читати
Україні у 2024 році буде потрібно $42 млрд фінансової підтримки партнерів - Шмигаль

Україні 2024 року, як і поточного, знадобиться фінансова підтримка партнерів на суму, орієнтовно, 42 млрд доларів США, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Як і цього року, у 2024 році нам буде потрібна потужна фінансова підтримка партнерів, орієнтовно - 42 мільярди доларів. Це велика сума, але вона включає лише критично необхідні бюджетні видатки. Я зараз маю на увазі власне пряме бюджетне фінансування", - сказав Шмигаль під час "години запитань до уряду" на пленарному засіданні Верховної Ради в п'ятницю.

Щодо конкретних джерел надходжень, то глава уряду зазначив, що 18 млрд доларів Україна очікує отримати від Європейського Союзу, близько 12 млрд доларів - від США, а також - кошти за багаторічними програмами від Японії та Норвегії на 5,5 і 7,5 млрд доларів відповідно. Частину їх, за словами прем'єра, Україна зможе залучити наступного року.

"Готуємо спільно з Єврокомісією план України в рамках програми Ukraine Facility загальним обсягом 50 млрд євро, на чотири роки", - уточнив він.

Шмигаль нагадав, що в України також є підтримка у вигляді чотирирічної програми МВФ на 15,6 млрд доларів США.

"З початку російського вторгнення Україна залучила близько 65 млрд доларів партнерської допомоги у вигляді пільгових кредитів і грантів. З них 32,6 млрд залучено 2023 року, насамперед від Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Міжнародного валютного фонду, Канади, Японії та наших інших партнерів і союзників. Цього року плануємо залучити 42 млрд доларів макрофінансової та партнерської допомоги у вигляді дешевих довгострокових кредитів і грантів", - додав глава уряду.

Як повідомлялося, Верховна Рада через 19 місяців (з 24 лютого 2022 року) відновила практику проведення "години запитань до уряду", яка була регулярною на пленарних засіданнях до повномасштабного вторгнення Росії на територію України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА