11:10 10.10.2023

Голова Нацполіції: Документуємо воєнні злочини окупантів для визнання їх геноцидом у міжнародному суді

2 хв читати
Голова Нацполіції: Документуємо воєнні злочини окупантів для визнання їх геноцидом у міжнародному суді

Національна поліція розслідує майже 100 тис. воєнних злочинів, скоєних окупантами в Україні, у майбутньому ці документи стануть основою обвинувачення російських воєнних злочинців у міжнародних судах, зазначає голова Національної поліції України Іван Вигівський.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Вигівський розповів, що нині вже понад 96,5 тис. воєнних злочинів розслідує саме Нацполіція. "Це десь 90% від усіх воєнних злочинів, які розслідують українські правоохоронці", - уточнив він.

Голова Нацполіції пояснив, що насамперед це пов'язано з тим, що поліція - найбільший правоохоронний орган, із найбільшою кількістю слідчих.

"Матеріали щодо ракетних обстрілів, злочинів, скоєних російськими військовими на деокупованих територіях, - насильство, катування, зґвалтування - у переважній більшості ми документуємо, розслідуємо і передаємо СБУ, тому що це їх підслідність", - зазначив він.

За словами Вигівського, поліція постійно взаємодіє з іншими правоохоронними органами в розслідуванні воєнних злочинів, також є і спільні міжвідомчі групи.

"Документування воєнних злочинів - це наше спільне завдання, у майбутньому ці документи ляжуть в основу обвинувачення російських воєнних злочинців у міжнародних судах", - наголосив Вигівський.

Щодо розслідування найрезонансніших справ, то насамперед, за словами голови Нацполіції, це кейс із депортації українських дітей із тимчасово окупованих територій, причетність до цього воєнних злочинців РФ і колаборантів.

"Цей напрям щодо дітей став підставою для ордера МКС президенту РФ", - нагадав Вигівський.

"Злочини, які вчиняє РФ, зокрема обстріли нашої критичної інфраструктури, - це геноцид української нації. Ми рухаємося до того, щоб задокументувати всі ці факти для визнання в міжнародному суді злочинів РФ геноцидом", - резюмував голова Нацполіції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА