12:41 10.10.2023

ДБР повідомили ще про одну підозру ексзаступнику міністра оборони та керівнику департаменту за закупівлю неякісних бронежилетів на 250 млн грн

2 хв читати
ДБР повідомили ще про одну підозру ексзаступнику міністра оборони та керівнику департаменту за закупівлю неякісних бронежилетів на 250 млн грн

Співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомили про ще одну підозру колишньому заступнику міністра оборони України та керівнику одного з департаментів Міністерства оборони за розтрату понад 250 млн грн державних коштів, виділених на закупівлю бронежилетів.

"Це ще один епізод викритих незаконних оборудок експосадовців, загальний обсяг яких становить 1,4 млрд грн", - повідомляє пресслужба ДБР.

Встановлено, що протиправні дії вони вчинили в умовах воєнного стану за попередньою змовою.

"Колишній заступник міністра, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, та виконувач обов’язків керівника одного з департаментів Міноборони, що займався забезпеченням війська, замовили за кордоном засоби індивідуального захисту неналежної якості. При цьому була здійснена стовідсоткова передоплата та порушена визначена інструкцією міністерства процедура здійснення контролю за якістю товару. В результаті Збройні сили України отримали неякісні бронежилети, які не можна використовувати в бою без загрози життю", - зазначається в повідомленні.

Це призвело не лише до втрати 250 млн грн бюджетних коштів, а й до підриву обороноздатності країни, загрози життю та здоров'ю особового складу ЗСУ.

Чиновників підозрюють у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненій в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 191 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Як повідомлялося, заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова було звільнено у зв'язку зі скандалом навколо закупівель продуктів харчування для військовослужбовців.

ДБР 1 лютого 2023 року повідомило йому про підозру в придбанні продуктів і спорядження для ЗСУ за завищеними цінами. За інформацією ДБР, посадовець не тільки знав про факти постачання неякісної продукції, а й "чинив тиск на підлеглих для прийняття неякісної продукції на військові склади та організацію повторних проведень лабораторних випробувань бронепластин, які не витримали первинних випробувань". При цьому він ігнорував звернення Командування Сил логістики ЗСУ стосовно необхідності забезпечення належного приймального контролю за якістю продукції.

Шаповалову було повідомлено про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ч. 1 ст. 114-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років.

Суд 2 лютого 2023 року заарештував його з альтернативою застави в 410 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстрілювали Марганецьку та Мирівську громади, а також громади Криворіжжя, є поранена

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА