13:59 10.10.2023

Поліцейський не повинен боятися використовувати зброю за законом, необхідно повернутися до питання електрошокерів - глава Нацполіції

2 хв читати
Поліцейський не повинен боятися використовувати зброю за законом, необхідно повернутися до питання електрошокерів - глава Нацполіції

У правовому суспільстві вимоги поліцейського необхідно виконувати без провокацій, а професійній підготовці поліцейських має приділятися максимум уваги, наголошує глава Національної поліції України Іван Вигівський.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Вигівський розповів про висновки Нацполіції після випадку в Дніпрі, який призвів до смерті нетверезого водія під час затримання патрульним.

"Ми зробили висновки, розібралися з цією ситуацією, довели до відома всьому особовому складу. А ситуація дуже непроста, і правову оцінку надасть ДБР. Менше з тим, з одного боку, поліцейський не повинен боятися застосовувати зброю законно. З іншого боку, ми розуміємо високий рівень вимог та очікувань від суспільства до представника закону. Тому максимально приділяємо увагу професійній підготовці поліцейських", - зазначив Вигівський.

При цьому, як наголосив глава Нацполіції, кожен громадянин має розуміти, що поліцейський оцінює ризики максимально. "Сьогодні, коли в країні війна, зловмисник може бути в небезпечному психічному стані, він може бути озброєний, він може бути здатний на все", - сказала глава Нацполіції.

"Тому, якщо ми хочемо жити в правовій державі, суспільство має знати, що вимоги поліцейського треба виконувати, що не можна провокувати поліцейського, а якщо не згоден із діями правоохоронця - звертатися до суду, до ДВБ (департамент внутрішньої безпеки – ІФ-У) або ДБР", - підсумував він.

Глава Нацполіції наголосив і на необхідності повернення до питання законодавчого врегулювання використання поліцейськими електрошокерів. "Також ми для себе зрозуміли, що потрібно повернутися до питання електрошокерів. Наші партнери навіть готові закупити їх, щоб ми не витрачали бюджетні кошти", - наголосив він.

Вигівський уточнив, що йдеться про той законопроєкт про електрошокери, який парламент відхилив 2021 року.

"Так, його повернули на доопрацювання. У народних депутатів були певні застереження та розбіжності щодо визначень. Але ми будемо лобіювати тему необхідності забезпечення поліцейських електрошокерами як іще одним видом спецзасобу, який часто доцільніше використовувати", - підсумував глава Нацполіції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА