09:59 11.10.2023

Міжнародна донорська конференція з гуманітарного розмінування в Україні стартує в Загребі

2 хв читати
Міжнародна донорська конференція з гуманітарного розмінування в Україні стартує в Загребі

Міжнародна донорська конференція високого рівня з гуманітарного розмінування в Україні, організована урядами Хорватії та України у співпраці з Європейською комісією, розпочинає роботу в столиці Хорватії Загребі в середу.

"Конференція є платформою для об'єднання націй і мобілізації ресурсів для зусиль із відновлення України, починаючи з життєво важливого завдання гуманітарного розмінування", - зазначено в матеріалах конференції.

Дводенний захід відкриють прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович і прем'єр-міністр України Денис Шмигаль (онлайн) у присутності єврокомісарів Янеза Ленарчича та Віргініюса Сінкявічуса.

Ключовими цілями конференції названо представлення потреб України в розмінуванні, обмін глобальним досвідом, мобілізацію ресурсів, презентацію українських розробок у протимінній діяльності, використання допомоги та міжнародні механізми підтримки, забезпечення прозорості та підзвітності за використання донорської допомоги.

У наведеному звіті Світового банку, уряду України, Єврокомісії та ООН витрати на гуманітарне розмінування оцінено у більш ніж EUR34 млрд із EUR383 млрд загальних витрат на реконструкцію та відновлення, а Україна входить до числа країн світу, що найбільш забруднені мінами та вибухонебезпечними пережитками війни. Водночас загальний ступінь забруднення залишається неясним через бойові дії, які тривають, та окупацію території.

"З огляду на це конференція прагне забезпечити суттєві фінансові зобов'язання з боку міжнародної спільноти для допомоги українським зусиллям з гуманітарного розмінування. Ці внески відіграють центральну роль у відновленні територій, що постраждали від війни, даючи змогу переміщеним українцям безпечно повернутися додому та відновити економічну й соціальну діяльність", - наголошується в матеріалах заходу.

На конференції буде презентовано найкращі практики експертів з усього світу, ефективні стратегії та рішення з розмінування для розв'язання унікальних проблем України, а також буде вивчено інноваційні стратегії міжнародних організацій та фінансових установ для збирання необхідних ресурсів для комплексних зусиль України з протимінної діяльності.

Зі свого боку перша віцепрем'єр - міністр економіки України Юлія Свириденко презентує Національну стратегію протимінної діяльності, а міністр внутрішніх справ Ігор Клименко (онлайн) - представить оновлену картину мінного забруднення України та зусилля країни з розмінування.

Крім України та Хорватії в конференції беруть участь представники понад 30 країн, а також ООН, Всесвітньої продовольчої програми (WFP), Женевського міжнародного центру з гуманітарного розмінування (GICHD) та інших міжнародних організацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ І ХАРКІВСЬКОМУ РАЙОНУ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві ліквідовано - ДСНС

У неділю в Україні буде тепло, подекуди можливий дощ, вночі у східних та південно-східних областях заморозки на ґрунті - Укргідрометцентр

На Донеччині на Великдень нічні богослужіння в церквах відбудуться без участі людей - обладміністрація

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА