10:51 11.10.2023

Правоохоронці встановили осіб, які навели російську ракету на кафе в с. Гроза Харківської області - Офіс генпрокурора

3 хв читати
Правоохоронці встановили осіб, які навели російську ракету на кафе в с. Гроза Харківської області - Офіс генпрокурора

Прокуратура та Служба безпеки України встановили особи двох рідних братів, які навели російську ракету "Іскандер-М" на кафе в с. Гроза Харківської області, повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

"Правоохоронці встановили осіб, які навели російську ракету на цивільний об'єкт. Ними виявилися двоє рідних братів - 23-річний та 30-річний жителі с. Гроза, які перед деокупацією Харківщини втекли на територію РФ", - ідеться в повідомленні, оприлюдненому в телеграм-каналі в середу.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури братам повідомлено про підозру за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України), а також одному з них інкримінують пособництво в порушенні законів і звичаїв війни, поєднаному з умисним убивством (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).

Встановлено, що чоловіки є колишніми правоохоронцями, які під час окупації смт Шевченкове Куп'янського району у 2022 році перейшли на бік росіян і стали псевдополіцейськими.

Як повідомляє прессекретар УСБУ в Харківській області Владислав Абдула, "зловмисниками виявилися двоє місцевих жителів - 30-річний Володимир Мамон і його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік росіян. За це фігуранти отримали "посади" в лавах окупаційного "управління внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області". Там одного з них призначили "водієм конвойної групи", другого - "інспектором дорожньо-патрульної служби".

Після деокупації області фігуранти втекли до РФ і продовжили передавати необхідну інформацію російським кураторам.

Прессекретар УСБУ в Харківській області зазначає, що за вказівками російських окупантів підозрювані дистанційно почали формувати власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території.

"Для цього "втемну" залучали до підривної діяльності своїх родичів, сусідів і знайомих із деокупованих міст і селищ Харківщини", - написав Абдула.

Окрім цього, Офіс генпрокурора повідомляє, що брати "підтримували начебто дружні стосунки з односельцями та різними психологічними методами отримували від них необхідну інформацію. Місцеві жителі не розуміли, що брати під виглядом ненав'язливих розмов насправді проводять підривну діяльність проти України".

Старший брат передав ворожим куратором інформацію від односельців про місце, час і кількість людей, які будуть на поминальному обіді.

"Цю інформацію передав своїм російським кураторам, які на підставі отриманих даних ухвалили рішення щодо вогневого ураження цивільної цілі. Він розумів, що в результаті ворожої атаки обов'язково загинуть мирні мешканці - його знайомі з села Гроза, в тому числі й ті, хто надавав йому інформацію", - зазначено в повідомленні.

Зі свого боку молодший брат повідомив своїй дружині про причетність брата до ракетного удару по селу і попросив нікому не розповідати про це, про свою причетність до цього злочину він не згадав.

Оскільки обидва фігуранти переховуються на території Росії, тривають комплексні заходи щодо встановлення їх місцезнаходження та притягнення до відповідальності.

Як повідомлялося, 5 жовтня близько 13:25 окупанти завдали ракетного удару по с. Гроза Куп'янського району. Зафіксовано влучання ракети "Іскандер-М" у місцеве кафе, де відбувався поминальний обід. Унаслідок цього 53 мирні жителі загинули, ще 6 дістали поранення.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

Ворожий комплекс спостереження "Муром-М" вразили ударні БПЛА в селищі Бєлгородської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА