12:14 11.10.2023

Туреччина, Румунія і Болгарія створять мінно-тральні групи для очищення шляхів до українських портів

2 хв читати
Туреччина, Румунія і Болгарія створять мінно-тральні групи для очищення шляхів до українських портів

Туреччина, Румунія і Болгарія обговорюють створення спільних мінно-тральних груп для очищення торговельних шляхів у Чорному морі від мін, що потрапляють у їхні води в результаті війни Росії проти України, які можуть запрацювати вже в листопаді, повідомили три чиновники, ознайомлені з перебігом переговорів, пише Bloomberg.

"Через близькість нападів Росії на Україну до кордонів НАТО, Альянс намагається збалансувати свою відповідь на ці інциденти, щоб уникнути подальшої ескалації. Від безпілотників до щонайменше десятка мін, які приносить течією, війна загрожує проникненням на територію лише трьох країн НАТО, що мають прямий вихід до Чорного моря, головного торгового шляху, який змушує їх посилювати оборонні заходи", - зазначено в повідомленні.

Згідно з повідомленням, не як безпосередній учасник бойових дій НАТО, об'єднані сили з очищення моря від мін будуть першими спільними зусиллями членів Альянсу в Чорному морі з початку широкомасштабного вторгнення в Україну.

За словами двох посадовців, які побажали залишитися неназваними, нові сили матимуть винятково мирний характер і не залучатимуть жодних нових кораблів НАТО в море. Одна з цілей місії - показати, що три країни здатні самостійно вирішити цю проблему, пише Bloomberg.

З початку війни союзники із НАТО посилили спостереження і розвідку в регіоні, але не морську активність. Туреччина посилається на міжнародну угоду (Конвенція Монтре 1936 року), що дозволяє прохід військових кораблів, які належать лише прибережним чорноморським державам, а не іншим країнам, зокрема союзникам із НАТО, щоб запобігти ескалації.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА