15:51 11.10.2023

Донори підтвердили зобов'язання допомоги Україні в розмінуванні майже на EUR0,5 млрд

2 хв читати
Донори підтвердили зобов'язання допомоги Україні в розмінуванні майже на EUR0,5 млрд

Загальна сума зобов'язань допомоги Україні в гуманітарному розмінуванні, яку підтвердили в середу учасники першої такої спеціальної Міжнародної донорської конференції високого рівня в Загребі, становить майже EUR0,5 млрд, повідомив віцепрем'єр - міністр внутрішніх справ Хорватії Давор Божинович.

"34 держави-учасниці висловили свою явну політичну підтримку Україні у сфері протимінної діяльності та підтримали свої політичні зобов'язання... Загальна сума цих внесків становить майже EUR0,5 млрд", - сказав він на брифінгу після завершення першого дня конференції.

За його словами, додаткові внески були й будуть зроблені у вигляді обладнання, матеріалів і експертної допомоги.

"Деякі країни також узяли на себе зобов'язання, які будуть реалізовані у співпраці з міжнародними організаціями, такими як Програма розвитку ООН", - додав Божинович.

Він наголосив, що конференція чітко дала зрозуміти, що партнери України об'єднають свої сили та спільно діятимуть на національному, європейському і міжнародному рівнях, щоб якнайшвидше визначити загрози, пов'язані з мінами та вибухонебезпечними пережитками війни.

"Ми наголошуємо на важливості використання найсучасніших технологій, знань і досвіду, повністю усвідомлюючи, що це має життєво важливе значення для безпеки українських громадян, а також для економічного, соціального, екологічного та решти аспектів повоєнного відновлення і розвитку України", - заявив віцепрем'єр - глава МВС Хорватії.

Він нагадав, що наразі Рада ЄС обговорює 4-річну програму допомоги Україні на EUR50 млрд Ukraine Facility, після схвалення якої дуже важливо буде спрямувати частину цих коштів на розмінування.

"Ми сподіваємося, що конференція, яка відбулася сьогодні, підтвердила ці очікування, і що вона буде належним чином відображена в майбутніх раундах переговорів у Раді та схвалена Єврокомісією", - додав Божинович.

Він також привітав заяву Швейцарії організувати як продовження заходу в Загребі наступну міжнародну конференцію донорів з питань гуманітарного розмінування України в жовтні наступного року в Женеві.

У четвер, у другий день конференції, відбудеться експертне обговорення детальних заходів і заходів з розмінування в Україні.

Згідно з проведеним дослідженням Світового банку, уряду України, Єврокомісії та ООН, витрати на гуманітарне розмінування за рік після початку повномасштабного вторгнення РФ оцінювалися у понад EUR34 млрд з EUR383 млрд загальних витрат на реконструкцію та відновлення. Водночас повний ступінь забруднення залишається неясним через бойові дії та окупацію території.

Уряд України навесні оцінював першочергові потреби у фінансуванні гуманітарного розмінування цього року в $400 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА