18:51 11.10.2023

У Фінляндії не виключили пошкодження газопроводу BalticConnector якорем судна

2 хв читати

Фінсько-естонський газопровід BalticConnector міг бути пошкоджений якорем судна, яке перечікувало шторм, таку думку висловив фінський експерт, директор Мережі вразливостей та стійкості Центру передового досвіду з гібридних питань Юкка Саволайнен (Jukka Savolainen).

"Якщо труба зсунулася, і в наявності половина пошкоджень, то я думаю, що це, ймовірно, низка подій, коли на якорі стояло досить велике судно, а штормовий вітер штовхав його вперед, і тому якір почав відставати", - сказав Саволайнен порталу телерадіомовлення Yle.

Він не виключив, що якір зрушив із місця бетонний корпус газопроводу, труба в ньому була пошкоджена.

Водночас Саволайнен послався на командувача ВМС Естонії Юрі Саску, який розповів естонському порталу ERR, що картина події має такий вигляд, немов бетонний кожух хтось порвав збоку, або він відшарувався. За його словами, враження, що газопровід розірвано тільки з одного боку, і "це схоже на те, як якщо поливальний шланг застряг би біля ваших ніг, і ви тягли його за собою".

Саволайнен вважає, що судно, яке завдало ушкоджень, саме не постраждало, і закликав бути обережнішим з обвинуваченнями на цьому етапі. "Немає сенсу звинувачувати Росію доти, доки не буде розглянуто, якщо це корабель, то який корабель і наскільки тісно він буде пов'язаний з російським режимом. І ось тоді ви отримуєте деякі оцінки ймовірності", - сказав експерт.

За словами Саволайнена, Фінляндія як країна НАТО отримає супутникову інформацію про те, яке судно перебувало тоді у зоні інциденту.

8 жовтня газопровід ВalticConnector від естонського міста Палдіскі до Інкоо у Фінляндії було відключено через пошкодження. За даними фінської сторони, подія сталася в її економічній зоні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА