17:02 12.10.2023

СБУ повідомила про нову підозру Азарову та викрила чиновницю райадміністрації Києва, яка писала для нього пропагандистські тексти

3 хв читати
СБУ повідомила про нову підозру Азарову та викрила чиновницю райадміністрації Києва, яка писала для нього пропагандистські тексти

Служба безпеки України повідомила про нову підозру колишньому прем'єр-міністру України Миколі Азарову та викрила чиновницю однієї з районних адміністрацій Києва, яка писала тексти Азарову для виступів на російському телебаченні.

"Служба безпеки задокументувала нові злочини колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який підозрюється у державній зраді. Переховуючись від правосуддя за межами України, він активно співпрацює з російськими спецслужбами та виконує їхні вказівки щодо проведення підривної діяльності проти нашої держави", - йдеться в повідомленні української спецслужби в четвер.

За інформацією СБУ, Азаров поширює наративи Кремля у своїх коментарях ворожим пропагандистам, зокрема в ефірах токшоу.

Зокрема, як зазначається в повідомленні, він регулярно виправдовує збройну агресію РФ, тимчасову окупацію частини України та поширює фейки про військово-політичне керівництво нашої держави.

"При цьому тексти публічних виступів Азарова готувала його помічниця - діючий державний службовець однієї з районних адміністрацій Києва", - наголошують в українській спецслужбі.

У СБУ уточнюють, що зловмисниця робила це і після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"Також вона дистанційно домовлялася з представниками російських та білоруських інформресурсів про час і тематику його участі в прямих ефірах або записі коментарів. Чиновниця здійснювала комунікацію з Азаровим та ворожими пропагандистами не тільки з власної домівки, а і з робочого кабінету в будівлі держустанови", - наголошується в повідомленні.

Крім того, чиновниця адмініструвала телеграм- і ютуб-канали колишнього прем'єра, а також його особисті сторінки в соцмережах.

"Там вона також "розганяла" провокативні матеріали, в яких повторювала риторику кремля про війну в Україні та дезінформувала про суспільно-політичну обстановку в нашій державі. Перед відправкою Азарову "тез" для його виступів та публікацією дописів у його інтернет-ресурсах фігурантка дистанційно погоджувала всі матеріали зі ще однією помічницею експрем’єра у москві. Нею виявилася колишня колега фігурантки, яка після повномасштабного вторгнення рф виїхала до країни-агресора", - ідеться в повідомленні.

За інформацією СБУ, також встановлено, що викрита чиновниця з Києва є керівником одного з підрозділів Фонду гуманітарної підтримки, створеного Азаровим для фінансування антиукраїнського "Комітету спасіння України". "Через ці установи фігурантка регулярно отримувала оплату за свої послуги", - уточнюють у спецслужбі.

Під час обшуків у фігурантки виявлено комп'ютерну техніку та мобільний телефон, які вона використовувала для спілкування з прем'єром-утікачем, його помічницею з Москви та російськими пропагандистами.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Азарову про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою); ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Раніше, як нагадують у спецслужбі, злочинні дії Азарова було кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Двом його помічницям підозру оголошено за статтями: ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою); ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Щодо викритої чиновниці райадміністрації, то, як повідомляють у СБУ, вирішується питання обрання їй запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Відбуваються комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх фігурантів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА