02:25 13.10.2023

Міністри фінансів та голови центробанків країн G7 заявили про зобов'язання щодо заморожування активів Росії аж до компенсації завданих їй збитків України

2 хв читати
Міністри фінансів та голови центробанків країн G7 заявили про зобов'язання щодо заморожування активів Росії аж до компенсації завданих їй збитків України

Міністри фінансів та голови центральних банків країн "Великої сімки" заявили про всебічну фінансову підтримку України, а також про зобов'язання тримати замороженими активи Росії доти, доки вона не компенсує завданий Україні внаслідок "незаконної, невиправданої та неспровокованої агресивної" війни", повідомляє сайт Європейської Ради у четвер увечері.

"Суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими доти, доки Росія не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні", йдеться у заяві.

Також зазначено, що Цільова група з російських елітів, довірених осіб та олігархів (REPO) з обліку суверенних активів Росії, іммобілізованих і членів REPO, що зберігаються в юрисдикціях-країнах, оцінила вартість таких активів приблизно в 280 мільярдів доларів США.

Також чиновники заявили про готовність "вводити та забезпечувати дотримання санкцій та інших економічних заходів, щоб ще більше підірвати здатність Росії вести незаконну, невиправдану та неспровоковану агресивну війну" і йдеться про готовність протидіяти спробами "ухилитися від наших санкцій і підірвати їх".

"Ми продовжимо зміцнювати координацію в моніторингу транскордонних транзакцій між Росією та іншими країнами, робити подальші дії, спрямовані на російський фінансовий сектор, за необхідності, і уважно стежити за ефективністю цінових обмежень на російську сиру нафту та нафтопродукти для забезпечення цих заходів", уточнять у документі.

Крім того, міністри відзначили "непохитну підтримку України доти, доки це буде потрібно".

"Ми, як і раніше, твердо віддані підтримці невідкладних короткострокових потреб України у фінансуванні", сказано далі, "Опираючись на успішне завершення першого огляду програми МВФ для України і передбачаючи другий огляд, ми продовжимо наші спільні зусилля, щоб допомогти задовольнити потреби України у фінансуванні рік".

Водночас міністри акцентували увагу на продовженні реалізації структурних реформ Україною та подальшому виконанні вимог програми МВФ.

"Ми продовжимо підтримувати відновлення та реконструкцію критично важливої інфраструктури України", - декларується у заяві.

У заяві зазначено, що країнами буде вивчено, як будь-які надзвичайні доходи, що належать приватним підприємствам, одержані безпосередньо від іммобілізованих російських суверенних активів, можуть бути спрямовані на підтримку України та її відновлення та реконструкцію відповідно до застосовних законів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА