17:12 16.10.2023

ДБР повідомило про підозру керівництву СБУ часів Януковича і 20 співробітникам ФСБ РФ у "справах Майдану"

3 хв читати
ДБР повідомило про підозру керівництву СБУ часів Януковича і 20 співробітникам ФСБ РФ у "справах Майдану"

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про підозру 20 співробітникам ФСБ РФ, зокрема колишньому керівнику служби безпеки президента РФ Віктору Золотову, і керівництву Служби безпеки України часів президентства Віктора Януковича у зв'язку зі злочинами під час Революції гідності у Києві, інформують у ДБР.

"Працівники ДБР у взаємодії з СБУ повідомили про підозру в пособництві у вчиненні державної зради керівникам СБУ часів Януковича, двадцяти співробітникам федеральної служби безпеки рф під час подій Революції гідності", - йдеться в повідомленні відомства в телеграм-каналі в понеділок.

За інформацією ДБР, серед підозрюваних - генерал армії Віктор Золотов - колишній керівник служби безпеки президента РФ, заступник головнокомандувача внутрішніми військами (наразі - директор федеральної служби військ нацгвардії РФ); генерал-полковник Олексій Сєдов - начальник 2 служби (Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ; генерал-лейтенант Олексій Жало - заступник начальника 2 служби (Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ - начальник управління захисту конституційного устрою.

Також, як наголошується в повідомленні, про підозру повідомлено генерал-майору Сергію Єгорову - першому заступнику начальника управління захисту конституційного устрою 2 служби ФСБ РФ, генерал-майору Володимиру Павліку - першому заступнику начальника Департаменту оперативної інформації 5 Служби (оперативної інформації та міжнародних зв'язків) ФСБ РФ.

Крім того, ДБР підозрює генерал-майора Андрія Яценка - колишнього співробітника 2 служби (Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ, наразі - заступник начальника управління ФСБ РФ у м. Москва.

"Також про підозри у держзраді повідомлено колишньому голові СБУ, його першому заступнику - керівнику Антитерористичного центру та начальнику Департаменту захисту національної державності Служби часів Януковича", - інформують у ДБР.

У повідомленні зазначається, що експосадовці СБУ "за вказівкою російських кураторів розпалювали національну, релігійну ворожнечу та ненависть серед громадян через їхні ідеологічні переконання".

"Спільним рішенням керівництва СБУ та фсб рф з 13 до 15 грудня 2013 року в Україні перебувала делегація з 20 співробітників російської спецслужби. Вони сприяли працівникам СБУ у підготовці відеоматеріалів та публікацій для створення негативного образу учасників "Євромайдану" та представників опозиційних сил. За завданням керівництва СБУ було підготовлено 257 відеоматеріалів провокативного змісту і спеціально створено ютуб-канал для їх поширення. Про розміщення цих відеофайлів співробітники СБУ прозвітували перед фсб рф, надіславши їм посилання на опубліковані відеозаписи", - наголошується в повідомленні ДБР.

У відомстві уточнюють, що після того, як делегація ФСБ РФ залишила Україну, тодішнє керівництво СБУ "заднім числом" підписало документи нібито про їх запрошення як представників спецслужб у рамках Комісії з інформаційної безпеки при Раді керівників органів безпеки і спецслужб СНД.

"Таким чином, слідством встановлено й доведено вплив спецслужб рф на колишнє керівництво СБУ з метою проведення підривної діяльності проти України", - резюмується в повідомленні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

У США деякі високопосадовці відновили обговорення можливості замороження війни в Україні - ISW

Фон Крамон побоюється, що в разі посилення після виборів в Європарламенті позиції радикалів підтримка Україні може ослабнути

Депутат Європарламенту фон Крамон: Україні потрібно включити опозицію у виконавчі органи влади

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА