12:31 17.10.2023

В естонських ЗМІ з'явилася версія про причетність китайського судна до пошкодження газопроводу Balticconnector

2 хв читати

До пошкодження естонсько-фінського газопроводу Balticconnector могло бути причетне китайське судно, повідомили місцеві ЗМІ.

"Дані сайту морської аналітики Marine Traffic показують, що в фатальні вихідні до труби набагато ближче підійшов контейнеровоз Newnew Polar Bear, що належить китайцям і ходить під прапором Гонконгу", - написала у вівторок газета Postimees.

У державних структурах Postimees сказали, що уряд розпливчасто називає підозрюваних тому, що це дуже делікатна інформація в політичному і дипломатичному плані. З цієї причини естонці поки що не звернулися до китайців на дипломатичному рівні: "Якщо немає офіційних підозрюваних, то й вимагати від них нічого", - йдеться в публікації.

Newnew Polar Bear повертався із Шанхаю з проміжною зупинкою в Калінінграді і прямував у порт Санкт-Петербурга, куди прибув 8 жовтня. Контейнеровоз ішов зі швидкістю 11 вузлів, але з невідомої причини під час підходу до Baiticconnector о 1.19 ночі за місцевим часом почав знижувати швидкість до 9,5 вузлів. О 1.24 швидкість судна знову було зафіксовано у понад 11 вузлів. У цей проміжок часу Newnew Polar Bear перетнув газопровід, повідомила газета.

8 жовтня оператор газової мережі Фінляндії Gasgrid Finland і естонський оператор газових мереж Elering помітили незвичайне падіння тиску в морському газопроводі. Клапани на ньому були закриті на кінцях обох країн, і витік зупинено. Фахівці не виключають, що причиною події могло стати судно, яке зачепило в штормову погоду якорем Baiticconnector і пошкодило трубопровід в економічній зоні Фінляндії. На їхню думку, на лагодження газопроводу може піти кілька місяців, приблизно до квітня.

Протяжність підводної частини Balticconnector від естонського міста Палдиска до Інкоо у Фінляндії становить 77 кілометрів. Газопровід запрацював 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Загиблі в Німеччині двоє громадян України були військовослужбовцями, які проходили там медичну реабілітацію, консульство встановлює зв'язок із їхніми рідними - МЗС

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА