19:30 17.10.2023

Шведський міністр повідомив про пошкодження в Балтійському морі кабелю зв'язку з Естонією

2 хв читати

У Балтійському морі пошкоджено кабель зв'язку між Швецією та Естонією, повідомив міністр цивільної оборони Швеції Карл-Оскар Болін у вівторок.

"Наразі ми не можемо сказати, що пошкодило кабель", - сказав Болін на пресконференції. Слова міністра наводить портал Yle.

За словами Боліна, кабель було пошкоджено приблизно в той самий час минулого тижня і в тому самому районі, що й газопровід Balticconnector і телекомунікаційний кабель між Фінляндією та Естонією. Однак, зазначив Болін, кабель не порвався.

Міністр оборони Швеції Пол Джонсон заявив на пресконференції, що "уряд серйозно ставиться до ситуації, вважає це питання важливим, оскільки йдеться про критично важливу безпекову інфраструктуру".

Зі свого боку міністерство економіки і комунікацій Естонії повідомило про отримання 11 жовтня інформації щодо зниження пропускної спроможності кабелю зв'язку між Естонією та Швецією. За даними відомства, місце пошкодження розташоване у водах Естонії, приблизно за 50 км від естонського острова Гіюмаа в напрямку Швеції.

Кабель належить шведській компанії, яка відновила його максимальну пропускну спроможність протягом кількох днів, і це жодним чином не вплинуло на безперервність зв'язку, зазначило міністерство.

"За попередніми даними, немає жодних підстав пов'язувати вихід з ладу естонсько-шведського кабелю з іншими подіями. Подібні незначні збої були з цим кабелем і в минулому. Наразі невідомо, що спричинило зниження його пропускної спроможності. Власник кабелю працює над його ремонтом, і під час цього у співпраці між Естонією, Фінляндією та Швецією також буде розслідувано, що могло бути причиною і чи може це бути пов'язано з несправностями естонсько-фінського кабелю зв'язку та газопроводу", - зазначили у відомстві.

8 жовтня оператор газової мережі Фінляндії Gasgrid Finland й естонський оператор газових мереж Elering помітили незвичайне падіння тиску в морському газопроводі. Клапани на ньому були закриті на кінцях обох країн, витік зупинено.

Фахівці не виключають, що причиною могло стати судно, яке зачепило в штормову погоду якорем Baiticconnector і пошкодило трубопровід в економічній зоні Фінляндії. На їхню думку, на лагодження газопроводу може піти кілька місяців, приблизно до квітня наступного року.

Протяжність підводної частини Balticconnector від естонського міста Палдіскі до Інкоо у Фінляндії становить 77 км. Газопровід розпочав роботу 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА