13:09 18.10.2023

ДП "Ліси України" під час осінньої лісокультурної кампанії-2023 посадить 86 млн нових дерев

2 хв читати
ДП "Ліси України" під час осінньої лісокультурної кампанії-2023 посадить 86 млн нових дерев

Державне підприємство "Ліси України" восени 2023 року висадить 86 млн нових дерев на території 13,9 тис. га, повідомив генеральний директор підприємства Юрій Болоховець.

"Розпочали восени лісокультурну кампанію. Наші пріоритети: ліси нової якості, більш стійкі до зміни клімату, менш вразливі до шкідників і пожеж. Площі створення монокультур зменшуються, проєктуються переважно змішані лісові культури", - зазначив Болоховець.

Серед пріоритетів підприємства також заліснення всіх суцільних зрубів у лісах ДП "Ліси України", а також заліснення деградованих територій, переданих ДП "Ліси України" місцевими громадами.

"Ми суттєво збільшуємо частку сіянців із закритою кореневою системою (ЗКС). За цим показником поступово наздоганяємо Польщу. Відкрито і працює вже п'ять сучасних селекційних центрів. Відкриття ще чотирьох збільшить посадковий матеріал із ЗКС до 25 млн одиниць. Такі сіянці дають кращу приживлюваність, більший приріст. Збільшується тривалість лісокультурної кампанії", - повідомив гендиректор.

За його інформацією, замість штучних ялинових насаджень, що всихають, у Карпатському регіоні висаджуватимуть природні буково-ялинові ліси, які століттями прикрашали схили гір. Заплановано також масштабне висаджування лісів у південній частині України.

"Минулого року там щорічно на півдні висаджували лише 100-200 га лісу. Цього року за кошти ДП "Ліси України" провели величезну підготовчу роботу і висадимо близько 5,4 тисячі га", - наголосив Болоховець і додав, що відтворення лісів на Півдні України відбуватиметься виключно з урахуванням результатів наукових досліджень для збереження природних екосистем.

Як повідомлялося, державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" є одним із найбільших лісокористувачів Європи та найбільшим лісокористувачем України. Входить до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України. В управлінні підприємства перебувають 6,6 млн га земель державного лісового фонду.

В Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її межах уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року в низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об'єктів переробки деревини.

У галузі впроваджено проєкт "Ліс у смартфоні", який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

З 1 червня 2023 року Україна запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів. Крім того, ДП "Ліси України" розпочало пілотний проєкт із закупівлі послуг із заготівлі деревини через електронний майданчик Prozorro.

До теперішнього часу "Ліси України" заготовили понад 130 тис. куб. м дров для проходження опалювального сезону 2023/2024.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

Унаслідок обстрілів на Донеччині поранено двох людей - ОВА

На Харківщині за добу двоє мирних жителів постраждали внаслідок обстрілів

Російські сили можуть домогтися значних тактичних успіхів, допоки Україна очікуватиме на прибуття допомоги від США - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА