06:53 19.10.2023

19 жовтня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
19 жовтня: Яке сьогодні свято

ДЕНЬ 603 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 603 RUSSIAN AGRESSION

19 жовтня у світі відзначають День відповідальності людини, Міжнародний день кредитних спілок.

Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Йоїла; священномучеників Уара; перенесення мощей преподобного Івана Рильського.

Міжнародний день кредитних спілок

Щороку в третій четвер жовтня працівники всіх видів споживчих кооперативів відзначають своє професійне свято - Міжнародний День кредитних спілок.

Це всесвітнє свято безперервно відзначають із 1948 року, і відтоді воно є приводом для проведення численних заходів: днів відкритих дверей кредитних спілок і філій, благодійних акцій, ярмарків і конкурсів, тематичних радіо- і телепередач.

Кредитною спілкою називають організацію фінансової взаємодопомоги громадян. Це одна з найбільш масових і найбільш привабливих для населення фінансових організацій, що становить некомерційну альтернативу банкам. Оскільки люди можуть об'єднати свої кошти, щоб видавати один одному позики.

Ще цього дня:

1918 - Створена у Львові Українська Національна Рада Західноукраїнської Народної Республіки проголосила утворення Української держави на українських етнічних землях у складі Австро-Угорщини;

1943 - Альберт Шварц відкрив антибіотик стрептоміцин;

1947 - Розпочалося (19-21 жовтня) масове (близько 150 тис. осіб) вивезення українців до Сибіру;

1955 - Радянські війська залишили територію Австрії;

1956 - СРСР і Японія підписали в Москві декларацію про припинення стану війни і відновлення дипломатичних відносин;

1956 - Польська об'єднана робітнича партія озброїла польських робітників у відповідь на просування на Варшаву окупаційних радянських військ під командуванням радянського маршала Костянтина Рокосовського, тоді номінального міністра оборони Польської Народної Республіки;

1961 - У Карлсруе, (ФРН), суд (8-19 жовтня), виніс вирок агенту КГБ Б. Сташинському, вбивці Л. Ребета i С. Бандери, та визнав відповідальними за організацію вбивств уряд СРСР i ЦК КПРС.

1964 - Авіакатастрофа Іл-62 у Белграді, загинула радянська військова делегація - від 23 до 33 осіб, серед інших начальник Генерального штабу СРСР маршал Сергій Бірюзов.

Церковне свято

Цього дня православні відзначають перенесення мощей преподобного Івана Рильського - святого, шанованого як покровителя болгарського народу. Іван народився наприкінці 9 століття в сім'ї благочестивих поселян у селі Скрино. Хлопчик рано втратив батьків і в дитинстві став працювати пастухом. Одного разу господар стада побив Івана за те, що той загубив корову з телям. Хлопчик звернувся з молитвою до Бога, і у відповідь сталося диво: пастух знайшов пропажу, а потім переніс теля через річку, йдучи по воді як по суші. Господар же, побачивши це, щедро нагородив отрока.

Пізніше Іван вступив послушником в один із прилеглих монастирів, де навчився читати і писати, став вивчати богословські книги. За деякий час він прийняв чернечий постриг і усамітнився в лісі, оселившись у сплетеній із хмизу хатині. Одного разу на його житло напали розбійники, і Іван був змушений переселитися в печеру. Там він прожив 12 років, молився і дотримувався посту. Зрештою слава про преподобного поширилася світом, і до нього почали приходити хворі, шукаючи в нього зцілення. Рятуючись від уваги людей, Іван перейшов в іншу печеру, де трудився сім років.

Але й це місце перебування святого стало відомим. Навколо печери Івана стали селитися паломники, які шукали усамітнення, і тут виник монастир. Спочатку ченці жили в хатинах, потім звели храм і спорудили келії. Преподобний Іван став ігуменом обителі, наставляв братію прикладом праведного життя. Перед смертю святий обрав наступника, а сам пішов у печеру, де провів останні п'ять років життя.

Іменини: Іван, Макар, Фома, Ян.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

У США деякі високопосадовці відновили обговорення можливості замороження війни в Україні - ISW

Фон Крамон побоюється, що в разі посилення після виборів в Європарламенті позиції радикалів підтримка Україні може ослабнути

Депутат Європарламенту фон Крамон: Україні потрібно включити опозицію у виконавчі органи влади

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА