15:14 20.10.2023

Женевський міжнародний центр з гуманітарного розмінування має намір нарощувати допомогу Україні

3 хв читати

Женевський міжнародний центр з гуманітарного розмінування (GICHD) працює в Україні вже понад 10 років і активно надає їй підтримку у створенні протимінної програми світового рівня під національним керівництвом, заявив директор центру Стефано Тоскано.

"Бюджет (GICHD на Україну - ІФ-У) наразі становить близько 1,5 млн швейцарських франків на рік. Ми активно працюємо в Україні вже понад 10 років і, думаю, ще більше збільшимо нашу участь у майбутньому", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах міжнародної донорської конференції з гуманітарного розмінування, яка відбулася нещодавно в Загребі.

Тоскано уточнив, що загалом річний бюджет цієї міжнародної організації, яка працює в різних частинах світу, становить близько 20 млн швейцарських франків.

За його словами, GICHD, ймовірно, стане одним із партнерів уряду Швейцарії, який нещодавно заявив про виділення на 2024-2027 рр. 100 млн швейцарських франків на гуманітарне розмінування в Україні.

Згідно з інформацією на сайті GICHD, у його структурі створено окрему країнову програму для України. Наразі триває відбір на допомогу їй на дві нові посади радників - з інформаційного управління та з візуалізації даних.

Водночас Тоскано зауважив, що робота Центру здебільшого зосереджена на управлінському боці справи, тож GICHD дуже тісно співпрацює з національною владою та намагається підтримати її у визначенні ключових параметрів чинної програми протимінної діяльності. Зокрема, нагадав він, на початку жовтня GICHD підтримав Україну в проведенні семінару, який допоміг завершити розробку Національної стратегії протимінної діяльності.

"Тому нам не потрібна та підтримка (таких масштабів - ІФ-У), яка необхідна, коли справа стосується обладнання або оперативної діяльності на місцях", - пояснив директор GICHD.

Водночас він наголосив, що важливість цієї управлінської роботи дуже велика, адже якщо є зрозуміла архітектура, яка добре функціонує, інформаційна система та національні стандарти протимінної діяльності, то тоді сам процес гуманітарного розмінування і всі його аспекти здійснюються набагато ефективніше.

Виступаючи на самій донорській конференції, Тоскано наголосив, що Україна має всі необхідні умови для створення програми протимінної діяльності світового рівня під національним керівництвом, яка відповідатиме потребам українського народу, сприятиме інвестиціям і розвитку, а також може бути застосована в інших постраждалих країнах.

"Реалізація цього потенціалу залежатиме від рівня довіри, яку Україна зможе вселити у свій народ, партнерів та інвесторів", - наголосив директор GICHD.

За його словами, Україна також має гарну можливість використати всі новітні досягнення та інноваційні рішення у сфері розмінування та розробити нові. Серед них Тоскано назвав супутникові дослідження, штучний інтелект.

"Українська система управління інформацією для протимінної діяльності добре зарекомендувала себе і щодня оновлюється за рахунок нових даних досліджень, зібраних на місцях", - констатував директор GICHD.

Він закликав зробити все можливе, щоб швидко отримати таку необхідну ясність щодо справжніх масштабів і характеру зараження мінами та вибухонебезпечними рештками війни на звільнених територіях, що є передумовою для планування ефективних оперативних заходів реагування.

За його словами, для прискорення процесу обстеження необхідні додаткові ресурси.

"Створення потужностей у необхідному масштабі буде непростим завданням. Ймовірно, це потребуватиме і приватних, і державних інвестицій. Поєднання стратегічної ясності, нових технологій, інноваційних процесів, індивідуальних операційних методів та інвестицій приватного сектору матиме ключове значення, так само як і максимізація інституційної ясності та надання постійної підтримки", - підсумував Тоскано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА